Magnatul Ioan Niculae a reusit sa puna mana pe mai mult de jumatate din "Tutunul Romanesc", fara sa plateasca ori sa investeasca vreun cent in afacere, ba mai mult, inregistrand in permanenta beneficii de milioane de dolari. Dupa ce Guvernul a scu
Magnatul Ioan Niculae a reusit sa puna mana pe mai mult de jumatate din "Tutunul Romanesc", fara sa plateasca ori sa investeasca vreun cent in afacere, ba mai mult, inregistrand in permanenta beneficii de milioane de dolari. Dupa ce Guvernul a scutit societatea, ani de-a randul, de obligatii financiare ce insumeaza mii de miliarde de lei vechi, trecandu-le la datoria publica, a avut o tentativa de a prelua controlul, in ideea unei noi privatizari. Pana la urma, tot Niculae a fost cel care a cazut in picioare, asigurandu-si din nou controlul asupra acestei afaceri, prin intermediul altor firme de care nu este deloc strain. Incet, dar sigur, el a acaparat pe nimic piata tutunului romanesc.
Marinimie guvernamentala imorala
La inceputul anului 2002, jocurile erau deja facute in privinta Societatii Nationale "Tutunul Romanesc" (SNTR) - SA Bucuresti. In urma unei vanzari de actiuni dubioase si catalogate ca ilegale in Justitie, consortiul SC INTERAGRO SA al lui Ioan Niculae a ajuns totusi sa detina pe gratis, datorita unor inginerii financiare de proportii, 53,72% din societate, statul ramanand cu restul. Dupa ce fostul ministru al Agriculturii si Alimentatiei, Ioan Muresan, i-a facut cadou lui Niculae milioane de dolari, a venit randul lui Ilie Sarbu sa continue politica predecesorului sau. Vezi Doamne, in scopul redresarii financiare a SNTR, Guvernul a dat Hotararea nr. 743/26.07.2001, ca societatea sa fie salvata de la inec. Prin acest act normativ, semnat de fostul premier Adrian Nastase si contrasemnat nu de ministrii Finantelor si Agriculturii, ci de secretarii de stat Gheorghe Gherghina, respectiv Ovidiu Natea s-a dispus: "scutirea de plata a sumei totale de 841.945.473.316 lei reprezentand majorari de intarziere aferente TVA in suma de 54.562.212.136 lei, majorari de intarziere aferente varsamintelor din profitul net in suma de 132.741.312.014 lei, majorari de intarziere aferente impozitului pe profit in suma de 85.118.673.515 lei si majorari de intarziere aferente accizelor in suma de 569.523.275.651 lei". Aceasta marinimie guvernamentala, cum avea sa constate mai tarziu Curtea de Conturi a Romaniei, a fost cat se poate de imorala, daca nu chiar ilegala. Pentru ca - spunem noi - banii contribuabilului au ajuns in mod premeditat din buzunarul comun al tuturor in cel al magnatului Ioan Niculae.
"Concesie facuta cumparatorului"
"Procedura aplicata in acordarea, dupa finalizarea negocierilor si/sau incheierea contractelor de privatizare a unor ajutoare financiare din partea statului, sub forma inlesnirilor la plata obligatiilor bugetare si/sau conversia in actiuni a unor datorii, prin legi speciale, reprezinta in fapt o concesie facuta cumparatorului si nu o masura menita sa atraga cat mai multi investitori strategici interesati in achizitionarea pachetului de actiuni", a concluzionat Curtea de Conturi a Romaniei.
In ciuda acestei evidente, la sfarsitul anului 2004, SNTR - societate controlata de Ioan Niculae - a beneficiat, prin tot felul de acte normative, de scutirea platii a 4.769.400.000.000 lei, constand in debite principale, dobanzi si penalitati, precum si de esalonarea pe cinci ani, cu o perioada de gratie de sase luni, a obligatiilor bugetare cu retineri la sursa, in suma totala de 32.030.000.000 lei.
Tot atunci s-a mai constatat ca "SC INTERAGRO SA, care desi s-a angajat la realizarea de investitii in volum de 35 milioane USD, in termen de cinci ani de la semnarea contractului de stingere a datoriei, fructificand lipsa unei clauze privind esalonarea anuala, a amanat punerea in practica a angajamentului investitional, existand riscul sa gliseze realizarea acestuia pana la data limita, respectiv 11.12.2006, iar in situatia cel mai putin dorita, de a nu realiza in parte sau in totalitate acest angajament. In opinia noastra, nu credem ca mai exista cineva in aceasta tara atat de naiv incat sa creada ca Niculae va investi vreun leu in "Tutunul Romanesc".n
Datorii sterse succesiv
In ciuda scutirilor nejustificate acordate de guvernanti, SNTR continua sa se afunde in groapa sapata de Ioan Niculae, cu girul si parteneriatul nemijlocite ale Executivului.
Pentru ca aceasta situatie nu putea trena la nesf=rsit, la data de 13 februarie 2003 (HG nr. 161), actiunile SNTR detinute de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) au fost transferate in administrarea Autoritatii pentru Privatizare si Administratia Participatiilor Statului (APAPS) condusa de Ovidiu Musetescu. Totodata se abilita aceasta din urma institutie a statului sa depuna eforturi pentru a realiza procesul de privatizare a pachetului de actiuni de 46,28% pe care il mai detinea statul rom=n in SNTR. Exact o luna mai t=rziu, HG nr. 274 modifica anexa nr. 1 a HG nr. 1269/2002 privind trecerea in proprietatea publica a statului a unor imobile si dotari specifice activitatii din patrimoniul SNTR supuse executarii silite.
Prin HG nr.1269/2002, obligatiile SNTR fata de bugetul de stat se stingeau cu valoarea bunurilor imobile detinute de societate si cu dotarile specifice activitatii, astfel inc=t datoriile societatii sa mai fie sterse o data. Pe lista bunurilor ce urmau sa ajunga in proprietatea publica a statului se afla, la pozitia 6, un teren de 30.872,85 mp situat in str. Ilioara nr. 15, din Sectorul 3, iar la pozitia 7 un teren construibil de 72.796,96 situat in str. G=rlei nr. 1, din Sectorul 1 al Capitalei. Valoarea acestor imobile, declarata de SNTR, se ridica la 472.931.148.984 lei. Prin HG nr. 274/2003, pozitiile 6 si 7 au fost exceptate de la decizia anterioara, fiind lasate in patrimoniul SNTR. Fara drept de apel. Cu alte cuvinte, in loc ca statul sa supuna executarii silite si aceste terenuri, astfel inc=t sa fie recuperate datoriile neplatite, Executivul i-a mai facut un cadou firmei controlate de smecherul Ioan Niculae.
Pacaleala de 1 aprilie
La data de 1 aprilie 2003, statul redevine actionar majoritar la SNTR, printr-o majorare de capital, Ioan Niculae ram=n=nd, chipurile, cu un procent din capitalul social de numai 43,592%. Multi poate ca i-au pl=ns de mila la momentul respectiv, in vreme ce magnatul isi r=dea in barba, si se va vedea de ce.
In calitate de actionar minoritar, statul n-avea nici o sansa sa gaseasca un investitor dispus sa cumpere actiuni la SNTR, doar ca sa se asocieze cu Niculae. Si de aceea statul a recurs la aceasta smecherie a majorarii de capital, pe care magnatul a acceptat-o fara sa clipeasca, c=nd in mod normal s-ar fi putut impotrivi.
Intentia APAPS, noul administrator al participatiilor la SNTR, cum spuneam, era de a vinde si ce mai detinea statul din "Tutunul Rom=nesc". Infuzia de capital pe care a operat-o a avut scopul, chipurile, de a putea negocia mai bine, in calitate de actionar majoritar, cu pretendentii la urmatoarea licitatie. In plus, ca urmare a acestui demers, nimeni nu mai putea spune ca Ioan Niculae este favorizat si de guvernarea PSD.
In fine, cele 56,408 procente din capitalul social al SNTR au fost v=ndute de APAPS, la data de 21.01.2004 consortiului TOBACCO 2003/UE CONSORTIUM, format din C.T.S. SRL Italia si GALAXY ENERGY INTERNATIONAL Ltd., un off-shore din Insulele Virgine Britanice. Doua luni mai t=rziu, presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, ajunge la concluzia ca tranzactia este in ordine si o valideaza.
La ora actuala, din SNTR n-a mai ramas nici numele. Societatea se numeste in prezent GALAXY TOBACCO SA, iar de monitorizarea postprivatizare in ceea ce priveste obligatiile asumate in contract se ocupa Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Asta dupa ce actualul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, s-a spalat pe m=ini ca Pilat din Pont. El i-a solicitat premierului Tariceanu sa transfere contractul de privatizare al SNTR de la ministerul pe care-l conduce la AVAS, ca sa-l scape de batai de cap.
Asul din m=neca lui Niculae
Valoarea noii tranzactii s-a ridicat la 1,6 milioane de euro, dar calcul=nd si datoriile preluate de noii investitori, s-a ajuns la circa 12 milioane de euro. TOBACCO 2003 s-a mai angajat sa vina cu o infuzie de capital de un milion de euro, iar pe o durata de cinci ani de la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor sa realizeze investitii in valoare de alte patru milioane de euro, pentru retehnologizare. Mai multe cotidiane centrale au afirmat ca in spatele acestei noi afaceri paguboase pentru stat nu se afla altcineva dec=t acelasi Ioan Niculae, care ar fi actionar la cele doua firme, ce fac parte din consortiul TOBACCO 2003/UE. Dupa scenariile pe care le-am descris p=na aici, prin care magnatul a reusit sa puna gratis m=na pe "Tutunul Rom=nesc", suntem inclinati sa le dam crezare. Doar nu suntem at=t de creduli inc=t sa inghitim galusca precum ca Niculae a asistat impasibil la indepartarea sa din fruntea SNTR, fara a ascunde un as in m=neca. Ba mai mult, avem convingerea ca aceasta noua inginerie financiara a fost pusa la cale tot cu complicitatea fostei guvernari PSD care a gestionat-o.
PNA s-a prefacut ca nu vede
|n guvernarea trecuta, opozitia a cerut in doua r=nduri Parchetului National Anticoruptie anchetarea privatizarii SNTR, insa fara succes. Procurorii din subordinea lui Ioan Amarie au balmajit-o o vreme, dupa care l-au luat la intrebari doar pe fostul ministru taranist al Agriculturii, Ioan Muresan. C=t despre controlul efectuat de Curtea de Conturi a Rom=niei, se pare ca nimeni nu vrea sa auda.
Magnatul face pe prejudiciatul
Ca sa-si exprime pe deplin deceptia fata de pierderile suferite in Afacerea "Tutunului Rom=nesc", Niculae s-a aratat in mai multe r=nduri gata sa renunte la acest business, care i-ar fi adus numai batai de cap. El mai zice ca datoriile istorice au facut ca societatea sa se scufunde de la an la an, dar nu mentioneaza nicaieri c=te milioane de euro a incasat in urma ingineriilor financiare puse la cale. Nu-i nimic, am facut-o noi. Totusi, este de remarcat ca Ioan Niculae are o asa inclinare inspre cultura de tutun, inc=t este dispus sa dezvolte o afacere in acest sens, prin grupul INTERAGRO. Ceea ce ar insemna foarte bine ca poate conduce din umbra fostul SNTR, la adapostul unor culturi agricole nevinovate. Asta da autarhie economica!
Fara redresare financiara
Asirom, societate detinuta de Ioan Niculae, va solicita Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) anularea deciziei de deschidere a procedurii de redresare financiara a companiei. "Asirom a fost sanctionata pentru ca a int=rziat sa transmita situatiile financiare ale companiei aferente primului semestru al anului, plus alte documente legate de marja de solvabilitate si situatia activelor si rezervelor tehnice. Compania a transmis aceste documente la CSA si nu mai vedem nici un motiv ca autoritatea sa isi mentina decizia", a spus directorul general adjunct al Asirom, Daniela Meghea Meghea. CSA a hotar=t, la 31 octombrie, deschiderea procedurii de redresare financiara la Asirom.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.