Consiliul italian de ministri a decis ieri reinnoirea conducerii tuturor serviciilor secrete. Nicolo Pollari de la SISMI (serviciul de informatii militare) este inlocuit cu Bruno Branciforte, Mario Mori de la SISDE (serviciile de informatii externe) cu Franco Gabrielli, iar Emilio Del Mese de la CESIS (un echivalent al serviciilor de informatii interne, subordonat premierului) cu Giuseppe Cucchi. Noii directori isi vor prelua functiile pe 16 decembrie.

Controversatul Nicolo Pollari, numit director SISMI in octombrie 2001, s-a trezit in fata unui scenariu deloc usor de gestionat - atentatul asupra Turnurilor Gemene din New York a cerut serviciilor secrete italiene o implicare semnificativa pentru prevenirea amenintarilor teroriste, iar SISMI a jucat un rol de baza in misiunile militare intreprinse de Italia („Antica Babilonia" - Irak, „ISAF" - Afganistan si „Leonte" - Liban). Activitatea serviciilor secrete italiene a ajuns in acesti ani in centrul scandalurilor politice si al anchetelor judiciare. Un exemplu este cazul „Nigergate", in care SISMI este acuzat ca a furnizat CIA informatii false privind traficul de uraniu intre Niger sI Irak, pentru a justifica interventia militara impotriva lui Saddam. Alt caz in care Pollari este anchetat de Procuratura milaneza este rapirea de catre CIA a fostului imam de Milano, Abu Omar, in februarie 2003.

Noii sefi * SISMI (Serviciul de informatii si securitate militara) - Bruno Branciforte - amiral, sef al echipei navale din marina militara

* SISDE (Serviciul de informatii si securitate democratica) - Franco Gabrielli - director al diviziei antitero de la politia de prevenire

* CESIS (Comitetul executiv pentru serviciile de informatii si securitate) - Giuseppe Cucchi - ex-director al centrului militar de studii strategice, actual consilier militar al ministrului de Externe Parisi.