Ultima rectificare bugetara din acest an avantajeaza Ministerele Transporturilor si Muncii.

„O mai buna colectare si o mai buna inregistrare ale unor venituri suplimentare au determinat aceasta noua rectificare bugetara. Important este ca mentinem deficitul bugetar la nivelul de 2,5%", a spus premierul Calin Popescu Tariceanu. De alocari suplimentare vor beneficia Ministerele Transporturilor, Muncii, Administratiei si Internelor, Economiei si Comertului.

„Din banii pentru Ministerul Muncii, cea mai importanta masura este devansarea cresterii punctului de pensie cu 16,8% pentru 1 decembrie, in loc de 1 ianuarie 2007. Vor beneficia de majorare de pensie 4,5 milioane de persoane, alti 500.000 de pensionari primind o majorare partiala. Acestia din urma si cei care nu vor beneficia de majorare vor primi un ajutor financiar in luna decembrie", a precizat primul-ministru.

Transporturile primesc cei mai multi bani

Cele mai mari sume vor reveni Ministerului Transporturilor - 656,4 milioane de lei. Banii vor fi alocati sustinerii transportului feroviar public de calatori, infrastructurii feroviare afectate de calamitati si dezvoltarii infrastructurii rutiere", a precizat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

Bugetul Ministerului Muncii va fi suplimentat cu 572 de milioane de lei, cel al MAI, cu 171,2 milioane de lei, iar cel al Ministerului Economiei, cu 129,7 milioane de lei. Vor mai primi bani Ministerul Justitiei (95 de milioane de lei), SRI (77 de milioane de lei), Ministerul Educatiei (42,8 milioane de lei) si Ministerul Public (38,6 milioane de lei). „Bugetele locale vor beneficia in plus de 972,8 milioane de lei pentru plata drepturilor salariale ale cadrelor didactice din invatamintul preuniversitar de stat, asistenta sociala si alocatii pentru copii", a aratat Vladescu. Veniturile si cheltuielile aferente bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate au fost majorate cu 275,1 milioane de lei si, respectiv, cu 473 de milioane de lei, rezultind un deficit de 197,9 milioane de lei, care va fi finantat din fondul de rezerva constituit in anii precedenti.

S-au luat fonduri de la Finante si de la SIE

Sint si institutii ale caror bugete vor fi diminuate. Printre acestea se numara Ministerul Finantelor Publice, care pierde 529 de milioane de lei (din dobinzile aferente datoriei publice si din platile in contul creditelor externe), Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, care pierde 65,1 milioane de lei, si SIE, care ramine fara 10,3 milioane de lei.

Un miliard in plus la cheltuieli

Rectificarea a fost realizata pe baza suplimentarii veniturilor bugetare cu 987,8 milioane de lei, insemnind 0,29% din PIB, si a cheltuielilor cu 1.098 milioane de lei, reprezentind 0,33% din PIB. Conform ministrului Finantelor Publice, deficitul va ramine in limita programata de 2,5% din PIB, fiind calculat la un produs intern brut estimat la 335,9 miliarde de lei, in crestere cu 5,6 miliarde fata de prognoza anterioara.

Sebastian Vladescu a precizat ca analiza executiei bugetare pe primele trei trimestre ale anului in curs arata, pe de o parte, ca exista conditii favorabile unui grad ridicat al incasarilor bugetare, iar pe de alta parte, subutilizarea alocatiilor bugetare. „Analiza gradului de utilizare a fondurilor bugetare a ordonatorilor principali de credite a determinat diminuarea prevederilor bugetare la unii, suplimentarea la altii, precum si redistribuirea in cadrul sumelor aprobate", a declarat Vladescu.