Producatorii de energie tin cont de ordinul lui Seres si scot curentul pe bursa. Preturile sint mult mai mari decit cele la care furnizorii privati cumparau prin contractele incheiate pe sub masa.

Complexul energetic Turceni, care include cea mai mare termocentrala din Romania, a scos la vinzare, pe bursa de energie, peste 900 GWh (aproximativ 1,6% din consumul anual de energie electrica), licitatiile urmind sa aiba loc zilele urmatoare. Pretul este insa de natura sa sperie orice furnizor privat de energie care ar fi tentat sa cumpere: in jur de 160 RON/MWh (pret minim) pentru puteri de 50, 20 si 10 MW in banda, mult mai mare decit cel la care complexul incheiase anterior contractele bilaterale cu furnizorii privati (asa-numitii „baieti destepti"). In urma scandalului din primavara, deputatul PSD Victor Ponta a dat o lista cu furnizori privati care cumparau energie de la cele doua complexuri din Oltenia (Rovinari si Turceni) si cu preturile aferente. Astfel, potrivit acelei liste, Energy Holding platea 37 de dolari (circa 100 RON), Ennet 120,5 RON, Enol 135 RON, Romelectro 110 RON etc. Preturile sint asadar mult mai mici decit cele cu care iese acum Complexul Turceni la bursa.

Ce s-a schimbat

Acum doua zile, ministrul Economiei, Codrut Seres, care are in portofoliu complexurile, a declarat ca a fost suspus la presiuni din partea reprezentantilor tuturor partidelor politice pentru a favoriza unele firme la achizitia de energie. Seres a spus ca presiunile au aparut dupa ce el a dat un ordin prin care producatorii de energie trebuie sa vinda curentul pe bursa, si nu prin contracte negociate direct cu furnizorii. Acel ordin schimba practic sistemul care a luat nastere dupa liberalizarea pietei de energie: furnizorii privati puteau cumpara de la producatori (care sint de stat) electricitate la preturi negociate, urmind sa vinda energia consumatorilor eligibili (marii consumatori industriali) care au decis sa schimbe furnizorul Electrica. Seres a dat ordin ca producatorii sa nu mai vinda decit prin bursa.

Pinalti a inceput procesele

Furnizorul Green Energy, firma suspicionata de presa ca ar fi facut presiuni asupra ministrului, a anuntat ieri ca a dat in judecata Complexul Turceni pentru ca acesta nu ar fi respectat contractele incheiate anterior si ca deja sint doua procese pe rol. Potrivit presei, Green Energy este detinuta de fiul lui Gheorghe Stefan (Pinalti), seful PNL Neamt si primar la Piatra Neamt. Green Energy nu a dezvaluit ce clauze nu a respectat Turceniul, spunind doar ca nu a ajuns la un acord cu complexul. ‘’Am incercat sa renegociem contractul, dar nu ne-am inteles. Eu nu pot rezilia nici un contract pina la sfirsitul anului, dar pe cele care expira atunci le opresc si vind energia prin bursa, iar pe cele care se intind pe o durata mai mare le renegociez la acelasi pret cu cel cu care vind la bursa. Nu trebuie sa le dau nici o explicatie legata de pret. Sa mearga in Justitie’’, ne-a declarat directorul Complexului Turceni, Dumitru Ilinca. El a spus ca, pentru anul viitor, Complexul Turceni va scoate pe bursa 3,6 TWh, adica aproape 7% din consumul anual national de electricitate. Asta desi, potrivit unor surse din sistem, ambele complexuri au de renegociat cu mai multe firme contracte incheiate in trecut care se intind dincolo de 1 ianuarie 2007.

Ce spun furnizorii

Furnizorii spun ca ar fi de acord cu renegocierea contractelor, dar cu anumite conditii. „Preturile cu care vin producatorii pe bursa sint mult mai mari comparativ cu cele la care vind la Electrica, preturi care includ oricum o marja de profit. In dezbaterile cu producatorii si cu reprezentanti ai consumatorilor am cerut o justificare a preturilor de vinzare. Exista pericolul ca unii consumatori sa nu-si permita astfel

de cresteri", ne-a declarat reprezentantul unui furnizor privat, care nu a vrut sa fie citat.