Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, va arata astazi Guvernului un nou reglaj al bugetului, al patrulea de anul acesta.

Guvernul va discuta astazi o noua rectificare bugetara, a patra pentru acest an, initiatorul acesteia, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, sustinind in urma cu o saptamina ca va mentine deficitul bugetar la 2,5% din PIB.

Ministerul Transporturilor (cu un plus de 656,4 milioane de lei), al Muncii (572 de milioane de lei) si cel al Administratiei si Internelor (171,2 milioane de lei) vor primi cele mai semnificative sume suplimentare, in timp ce alocarile pentru Ministerul Public (38,6 milioane de lei) si Ministerul Educatiei si Cercetarii (42,8 milioane de lei) vor fi cele mai reduse, conform proiectului care va fi discutat de Guvern.

Fonduri suplimentare vor mai fi acordate Ministerelor Finantelor (150 milioane de lei), Economiei si Comertului (129,7 milioane de lei), Justitiei (95,4 milioane de lei) si SRI (77,4 milioane de lei).

Parerea lui Tariceanu

La inceputul lunii noiembrie, premierul Tariceanu a declarat ca „ar fi catastrofal" sa se cheltuiasca 3,5% din PIB in doua luni si ca Guvernul va opera o noua rectificare bugetara prin care va taia din nivelul deficitului bugetar programat.

In schimb, ministrul Finantelor a opinat ca nu este necesara reducerea nivelului estimat si ca banii vor fi cheltuiti pentru ca proiectele au fost angajate, dar din cauza circuitului birocratic platile se fac mai tirziu fata de data contractarii.

Metoda noua ne-a adus pe excedent

„Este posibil sa nu ajungem la deficit de 2,5% din PIB", a spus ministrul Finantelor saptamina trecuta, indicind ca nivelul maxim al cheltuielilor este mai degraba o tinta.

Astfel, spre deosebire de alti ani, cind se fixa un nivel al deficitului bugetar care "trebuia" atins pina la 31 decembrie, acum deficitul fixat este doar un prag pus sa arate ministerelor ca exista bani pentru cheltuieli. Conform metodei folosite de Vladescu anul acesta, ministerele pot trage bani din buget numai pe baza unor proiecte pe care si Ministerul Finantelor le considera finantabile.

La aceasta ora, Romania are un excedent bugetar de peste 1%, acesta fiind rezultatul noului mod de abordare a cheltuielilor statului, dar si al cresterii peste asteptari a incasarilor de taxe de la firme si populatie.

„Vom vedea in executie daca incheiem anul pe deficit sau pe excedent", a declarat Vladescu saptamina trecuta, anulind public o buna parte din importanta cifrei de deficit.

Fara pomeni

La sfirsitul verii, ministrul Finantelor sustinea ferm ca banii redirectionati prin rectificarile de anul acesta vor fi folositi aproape in exclusivitate pentru plata lucrarilor.

„Nu vor fi realocari pentru salarii, cu exceptia celor deja angajate pentru invatamint si pentru personalul care trebuie suplimentat la Armata si Interne", spunea Vladescu.

Reglaje peste reglaje

Guvernul a stabilit un deficit bugetar, pentru 2006, de 2,5% din PIB, in urma rectificarii succesive a bugetului. Initial, prin legea bugetului, deficitul a fost prognozat la 0,5% din PIB si a fost majorat de doua ori, in aprilie si in iunie, la 0,9%, si respectiv 2,5% din PIB. In toamna, Finantele au apelat la o noua rectificare bugetara pentru realocarea unor fonduri fara a schimba deficitul. Principalele destinatii ale fondurilor publice au fost educatia, infrastructura, sanatatea.

Ministrul Finantelor anunta saptamina trecuta ca nu este programata o a cincea rectificare a bugetului in luna decembrie, insa in functie de executia bugetara pentru primele 11 luni „nu exclude" aparitia uneia.