O dezbatere pe tema calitatii invatamintului s-a transformat intr-un conflict intre studentii Universitatii Babes-Bolyai din Cluj si conducerea institutiei.

Gazduita in paginile ultimului numar al revistei de cultura „Echinox" a universitatii, scrisa si editata de studentii de la Litere si continuata apoi printr-o intilnire la sfirsitul lunii octombrie, dezbaterea a atras critici dure ale conducerii UBB, atit la adresa tinerilor, cit si a profesorilor care le sustin punctele de vedere. „Avem prea putine cursuri bune, majoritatea sint neactualizate, iar secretarele ne trateaza de parca am fi ciumati", se plinge o studenta la Litere. „Profesorii nostri merg mereu pe la universitati europene, dar la cursurile noastre nu se schimba nimic. Invatam aceleasi lucruri vechi, teorie fara practica", spune un student la Geografie.

Reactia UBB nu s-a lasat asteptata, existind chiar intentia de sanctionare a profesorilor care au coordonat revista si dezbaterea - lectorii Horea Poenar si Cornel Vilcu, de la Litere. Studentii de aici, auzind de posibilitatea unor sanctiuni, au scris un protest oficial, pe care au strins, pina acum, 500 de semnaturi.

„False probleme"

Printre problemele ridicate sint numarul prea mare de studenti, care duce la scaderea calitatii invatamintului, transparenta institutiei, comportamentul personalului auxiliar, lipsa unui sistem public de evaluare a profesorilor, proba scrisa a examenului de licenta, care defavorizeaza buna alcatuire a unei lucrari serioase de diploma, dar si clauza de fidelitate impusa de UBB angajatilor sai.

Conducerea UBB spune ca aceia care au formulat nemultumirile nu sint bine informati. „Au ridicat false probleme. Noi trebuie sa venim in intimpinarea tinerilor, sa ii atragem spre universitate, deoarece este o concurenta foarte mare pe piata", spune rectorul UBB, Nicolae Bocsan (foto). El acuza revista ca a publicat ancheta despre starea UBB fara sa se consulte cu conducerea institutiei: „Eram in sesiune cind a aparut materialul, va dati seama ce prost mi-a picat".

„Dezbaterea nu a respectat procedurile universitatii. Ei trebuia sa ceara aprobare pentru ea, deoarece s-a desfasurat in spatiul UBB. Noua nici macar nu ne-au trimis invitatii", afirma directorul departamentului de imagine al UBB, profesorul Nicolae Paun, desi tot el recunoaste ca a participat la dezbatere, ca invitat din partea UBB. Mai mult, el spune ca revista, care iese sub egida institutiei, utilizeaza spatiul UBB pentru sedinte, fara a plati chirie.

„Nu sintem manipulati"

Prinsi intre doua tabere, studentii simt ca problemele lor au fost lasate deoparte. „Ne pare rau ca s-a sugerat faptul ca doi profesori (Poenar si Vilcu - n.r.) manipuleaza studentii. Nu este asa. Conducerea universitatii nu isi poate imagina ca noi gindim singuri", spune Marius Lobontiu, student la Litere si redactor-sef la „Echinox". Studentii au inceput acum sa se adune la discutii, dupa cursuri, pentru a vedea ce pot face, deocamdata pe cai oficiale, pentru a rezolva ceea ce vor.

Profesorii, „iobagi pe mosie" Profesorul Aurel Codoban, de la Facultatea de Filosofie, spune ca adevarata problema de la UBB este managementul: „Felul exagerat si grosolan in care reactioneaza conducerea universitatii cred ca va deranja oamenii, pina la urma. Oamenii tac si inghit pentru ca au salarii foarte mari, iar cind nu mai suporta, isi dau demisia. Noi am propus dialogul in mod constructiv. In UBB exista oameni buni, de talie internationala, dar managementul este prost. Este sistemul de iobagi pe mosie, ti se spune «adu studenti!». S-a rasturnat intreaga perspectiva universitara".