Daca in urma cu cateva saptamani aproape nimeni din afara Romaniei nu auzise de satul Glod, acum presa din intreaga lume i-a acordat acestui sat cel putin un articol. Totul porneste de la controversata comedie "Borat", care deja are parte de laude
Daca in urma cu cateva saptamani aproape nimeni din afara Romaniei nu auzise de satul Glod, acum presa din intreaga lume i-a acordat acestui sat cel putin un articol. Totul porneste de la controversata comedie "Borat", care deja are parte de laude si critici vehemente. Fiind in topul box-office din SUA, reporterii de la diverse ziare sau televiziuni americane doresc sa afle totul despre acest film. Este cazul si televiziunii ABCNews, care a trimis o echipa de filmare la Glod, pentru a afla care ar fi adevarul din spatele productiei.
Jurnalista de la postul american de televiziune relateaza ca a fost gonita cu maturi de catre localnicii din Glod, care i-au spus ca daca l-ar prinde pe Borat, l-ar ucide. Cel mai probabil, totusi, ei ii vor da in judecata pe producatori.
Ziarista americana povesteste ca "Glod" inseamna "Noroi" si ca cei 1400 de locuitori din acel sat traiesc ca in Evul Mediu si ca, dupa standardele vestice, sunt extrem de saraci.
"Aerul este ranced, probabil din cauza focurilor care ard la periferia satului. Imaginea femeilor care cara lemne este ceva obisnuit. Majoritatea satenilor traiesc din ajutor social, iar ceilalti mai castiga bani din vanzarea fructelor, a ciupercilor, a cosurilor impletite sau a lespezilor", descrie jurnalista americana satul.
"Acesti oameni ar face orice pentru bani. Bineinteles ca vor acum bani de pe urma filmului. Probabil ca au crezut ca pot castiga bani fara prea multa munca", a declarat pentru ABCNews, viceprimarul regiunii.
Insa reporterita nu ii condamna pe acestia, spunand ca a face parte dintr-un film este amuzant, doar daca nu esti portretizat ca violator sau prostituata, asa cum au fost unii localnici creionati in film.
Ghidul echipei americane de stiri a fost consilierul local Nicolae Staicu, care le-a spus acestora ca satenii s-au intalnit deja cu un jurist si ca, de fapt, un avocat german, Michael Witte, va depune saptamana viitoare o plangere in SUA impotriva lui Cohen si 20th Century Fox.
Ce este interesant e ca Witte a tinut prima pagina a ziarelor acum sase ani cand a ajutat victimele Holocaustului sa primeasca compensatii din partea Guvernului german.
In film, Spiridon Ciorbea este prezentat ca un mecanic auto care face si avorturi. Reporterii americani l-au gasit pe acesta la un atelier. A povestit ca a primit 70 de dolari pentru rolul sau si ca nu are idee de unde si pana unde l-au prezentat ca "medic amator": "Este adevarat ca sunt mecanic, dar nu stiu nimic despre avorturi. Cum as putea sa fac eu avorturi, cu mainile astea pline de cicatrice?".
Un alt barbat, care are 11 nepoti, rade in fata camerei si ameninta ca-i va sparge capul cu ciocanul lui Cohen daca apare pe acolo.
La randul sau, purtatorul de cuvant al 20th Century Fox, Greg Brilliant, il apara pe Cohen si a declarat telefonic pentru ABCNews ca filmul "este o satira care are un mesaj clar in favoarea tolerantei. Expune pur si rasismul si bigotismul".
Brilliant a mai declarat de asemenea ca actorul Cohen si echipa de productie au donat deja zece mii de dolari satului Glod si ca au adus scolii din sat calculatoare si alte obiecte necesare.
Purtatorul de cuvant este de parere ca satenii stiau ca nu este vorba despre un documentar, pentru ca "stateau in mijlocul strazii, vedeau ce lucram noi si radeau de glumele care se faceau la filmari". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.