Regizorul Radu Muntean (foto) a obtinut simbata cu „Hirtia va fi albastra" Premiul pentru cea mai buna regie la Festivalul Filmului Est-European de la Cottbus. Distinctia ii aduce 7.500 de euro.

Creatorul lui Dorel, cel mai cunoscut iubitor de coniac Unirea, se afla deja la cel de-al doilea lungmetraj, primul sau film, „Furia’’, realizat in 2002, fiind si el prezentat la Cottbus alaturi de alte noua pelicule reprezentind cinematografii ale tarilor ex-comuniste. Faptul ca filmul romanesc a devenit deja o forta, cel putin in estul Europei, este certificat si de celelalte distinctii primite la acest festival: Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj - „Lampa cu caciula", regia Radu Jude, si Premiul „Contributie artistica extraordinara pentru actori" adjudecat de cei trei amatori de talk-show-uri politice din „A fost sau n-a fost?", excelentul film al lui Corneliu Porumboiu, iar scenaristul Razvan Radulescu a primit „Cottbus Discovery Award" in valoare de 3.000 de euro.

„Hirtia va fi albastra" a obtinut deja recunoasterea internationala la alte manifestari cinematografice ca: Festivalul de Film de la Sarajevo, Festivalul Filmului Francofon de la Namur si Festivalul International de Film Eurasia din Antalya. Cu toate acestea, in weekendul trecut filmul a avut doar trei spectatori.