Turcu trebuia sa inceapa operatiunea de purificare delimitandu-se de operatiunile de politie politica ale Securitatii, pe care a servit-o pana aproape in ceasul al 12-lea, cand a "defectat" in circumstante dubioase.
Din "bomba de presa"
Turcu trebuia sa inceapa operatiunea de purificare delimitandu-se de operatiunile de politie politica ale Securitatii, pe care a servit-o pana aproape in ceasul al 12-lea, cand a "defectat" in circumstante dubioase.
Din "bomba de presa" lansata de Liviu Turcu nu a mai ramas decat mirosul fetid al dezinformarii securiste. Dupa cum a demonstrat generalul Pacepa, Securitatea a copiat totul de la KGB, atat munca de informatii, cat si operatiunile dezinformarii, diversiunea. La noi, activitatea de dezinformare a fostei Securitati s-a desfasurat in direct, la Televiziunea Romana Libera, incepand cu 22 decembrie 1989, dar problema este ca de atunci incoace nu s-a mai oprit. Daca doar unul din "lista lui Turcu" (care ii include pe "cei 11"+ Vosganian) se dovedeste a fi fost "intercalat" din motive obscure, demersul este egal cu o eroare judiciara. Publicatiile si televiziunile care au cazut in plasa dezinformarii au uitat de prezumtia de nevinovatie si au trambitat "Vosganian a fost informator al Securitatii" sau ofiter acoperit DIE. Nu exista nimic care sa dovedeasca respectiva afirmatie, care a devenit astfel o calomnie, dar calomnia era lansata exact in ziua in care intreaga opinie publica din Romania (si publicul informat din UE) astepta rezultatul intrevederilor dintre comisarul sef Barroso si candidatul propus de premierul roman pentru postul de comisar european. Pretentia securistului Turcu de a contribui la reforma morala a clasei politice autohtone a fost "acoperirea" pentru operatiunea de a infecta si mai tare atmosfera politica prin aruncarea in piata publica a unor dejectii imune la detergentii obisnuiti.
Turcu trebuia sa inceapa operatiunea de purificare delimitandu-se de operatiunile de politie politica ale Securitatii, pe care a servit-o pana aproape in ceasul al 12-lea, cand a "defectat" in circumstante dubioase. Spun dubioase, pentru ca deja pe 1 octombrie 1990 procesul lui Turcu a fost rejudecat, iar el a fost reabilitat, asta cand viata politica era dominata de nomenclaturistul Iliescu sprijinit de o mare parte a vechii Securitati, aflata in plina reorganizare, in vreme ce pentru un defector autentic, cum a fost generalul Pacepa, sau pentru Mircea Raceanu, a fost nevoie sa se astepte foarte multi ani si sa intervina autoritatile SUA pentru a fi reabilitati. Intr-o interventie telefonica la Dan Diaconescu, spre satisfactia detractorilor lui Pacepa din studio, Turcu a explicat ca el nu trebuie pus "sub aceeasi palarie" cu Pacepa (in curand ziarul Ziua va publica fragmente dintr-o carte senzationala a generalului Pacepa, precum si un interviu pe care tocmai i l-am luat). Delimitarea lui Turcu de Pacepa nu este un act singular. Turcu a fost coleg de facultate si prieten cu Corneliu Vadim Tudor (singurul lider politic care sustine veridicitatea integrala a "listei lui Turcu"). De cate ori "Tricolorul" il calomnia pe Vladimir Tismaneanu, seful comisiei prezidentiale pentru analiza comunismului, apela la Liviu Turcu, care facea ce stie mai bine, dezinforma, iar printre randuri strecura palide "analize." In interviul luat de Marius Tuca, Turcu a pretins ca l-a avut printre studentii sai de la Facultatea de Filosofie si pe... Tismaneanu. Turcu nu putea sa aiba studenti la respectiva facultate: nu a fost niciodata cadru universitar acolo.
Reforma morala prin dezinformare, mitomanie, minciuna, calomnie - cu asta se ocupa Turcul moralist. La ordin, dar si pentru ca la Securitate a capatat "dependenta de dezinformare." Din surse ale lumii politice si serviciile secrete, am aflat cine se afla in spatele lui. Fac informatiile publice dupa ce le verific si rasverific. Nu vreau sa fiu la fel ca "ei."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.