Emisiunea lui Mihai Tatulici de duminica (ora 16.30, Realitatea TV), din seria „Zece pentru Romania", ne-a prilejuit intilnirea cu reprezentantii uneia dintre cele mai vizibile profesii, aceea de ministru.

Ocazia a fost discutarea rezultatelor unei anchete sociologice de amploare, organizata de patru institute de sondare a opiniei, pentru a afla care sint cei mai performanti ministri ai momentului si care ar fi criteriile in functie de care se distribuie preferintele publicului. Am fost solicitat si eu sa votez pentru cel mai bun ministru. Nu am putut.

M-am uitat la invitatii lui Mihai Tatulici cu sentimente amestecate. Unii, precum ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, au avut o prestanta decenta in functia pe care o ocupa. Si totusi, eu nu ma pot impiedica sa imi pun niste intrebari fundamentale asupra acestui grup pe care il formeaza ministrii Romaniei.

A fi ministru, cred, presupune a fi atent la problemele celor din jur. Etimologic, „ministru" provine din latinul minus/minor, adica „mic", „marunt", si a fost transmis limbilor moderne prin fran-ceza medievala, care consacra „ministre", cu sens de „servitor". Nu poti sa fii un ministru autentic, prin urmare, daca nu ai un simt al empatiei cu concetatenii tai. Unul pe care nu l-am sesizat la nici unul dintre invitatii lui Mihai Tatulici.

Niste oameni multumiti

Primul dintre acestia, actualul ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, s-a lansat intr-o justificare a reformei pensiilor promovate de Domnia sa. Ii urez succes. N-a suflat insa o vorba des-pre pensiile nomenclatu-ristilor si securistilor, ca si cum acestia ar primi banii direct de la Hanoi sau Minsk, nu de la ministerul pe care il conduce. Ministrul de Externe, dl Ungureanu, ne-a lamurit cite eforturi a facut in convorbirile din cadrul reuniunii Francofoniei, fara sa se arate deranjat de faptul ca viata bucurestenilor a devenit un cosmar in zilele in care dictatorii africani se plimbau prin oras. Adrian Iorgulescu, actualul ministru al Culturii, ne-a spus ce fonduri s-au alocat de la buget. Nu stiu ce face cu acesti bani, dar eu vad ca Biblioteca Nationala este o ruina, in vreme ce Domnia sa se plimba cu limuzina de serviciu. La dna Sulfina Barbu, actualul ministru al Mediului, nu am detectat nici o urma de compasiune pentru situatia animalelor, care sint chinuite in fel si chip in aceasta tara. Pentru dna ministru, care emana multumire prin toti porii, totul pare sa se reduca la o chestiune de „imagine" si de cifre.

Sa tot fii infractor

Mai curios mi se pare cazul ultimului ministru invitat la emisiunea „Zece pentru Romania". Dna Monica Macovei are, in general, o imagine buna in rindurile publicului. Cu toate acestea, nu ma pot opri sa nu ma intreb ce fel de ministru este acela care accepta ca si in noua versiune a Codului penal sa se perpetueze o nedreptate strigatoare la cer, anume principiul contopirii pedepselor, cuprins in infamul articol 48. Asta inseamna ca infractorii, exact ca pe timpul „justitiei socialiste", primesc doar pedeapsa cea mai mare, nu una cumulata. Sa tot fii infractor, nu-i asa? atunci cind stii ca dupa ce ai trecut un anumit prag, nu mai risti nici un fel de spor al pedepsei.

Dupa cum spune o vorba celebra, politicienii trebuie schimbati, ca si scutecele. Si exact din aceleasi motive. Eu unul am renuntat sa ma mai interesez de acesti oameni, care - se vede bine - au renuntat de mult sa se intereseze de noi. Astept turul urmator.