""La casa cu noroc fierbe oala fara foc""
proverb romanesc Mirela Dragan, Cluj-Napoca: ""Indraznesc sa va cer un sfat, pentru ca am observat ca alti cititori au aflat rezolvarea problemelor lor. Asadar, problema mea este urmatoarea: am primit de mai mult timp de la o prietena din strainatate un pachet cu zahar brun de o calitate excelenta. De ceva timp insa am observat ca s-a intarit si nu mai are aceleasi proprietati. Ce as putea sa fac?""
Mai intai aveti nevoie de o sursa de caldura. Daca folositi cuptorul cu microunde, asezati inauntru vasul termorezistent in care ati pus zaharul, acoperindu-l cu doua prosoape umede si infasurand apoi totul in folie. Se tine in cuptor la temperatura maxima timp de doua minute. In continuare se sfarama zaharul cu o furculita si apoi se amesteca. Se procedeaza la fel si in cazul cuptorului de aragaz, incalzind zaharul timp de cateva minute la 130°C. O alta varianta presupune sa puneti in vasul cu zahar un mar taiat felioare, sa-l acoperiti cu folie si sa-l lasati peste noapte la temperatura camerei. Folositi zaharul cat mai repede, pentru ca va avea din nou tendinta sa se intareasca. Manuela Olmet, Giurgiu: ""Stie cineva cum se prepara fructele pasiunii? Mi-ar placea o reteta mai usor de facut, dar sa fie gustoasa"".
Ati putea alege o reteta cu felii de ananas prajite pe gratar, peste care se toarna un sos aromat exotic. Acesta din urma se obtine amestecand intr-o tigaie doua cani cu zahar, o cana si jumatate cu apa si esenta de vanilie. Cand a devenit sosul maroniu, se adauga putin rom, ghimber macinat, o banana feliata si doua linguri cu piure din fructele pasiunii. Se mixeaza dupa ce s-a racit. (Simona Chiriac)