Istoricul David Irving, condamnat la trei ani de inchisoare pentru negarea Holocaustului, a primit sprijin financiar si moral de la liderul musulman britanic Asghar Bukhari - dovada a „noului antisemitism".

Unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai comunitatii musulmane din Marea Britanie a recunoscut ca i-a trimis bani controversatului istoric David Irving, devenit celebru in ultimii ani pentru ca neaga existenta Holocaustului impotriva evreilor din al Doilea Razboi Mondial. Irving a fost condamnat de un tribunal austriac la trei ani de inchisoare pentru teoriile sale. Liderul musulman Asghar Bukhari, fondator al Comitetului pentru Probleme Publice Musulmane (cel mai mare grup musulman de sprijinire a drepturilor civile), i-a trimis o suma simbolica lui David Irving, dar a facut apel la musulmani, pe site-urile islamice, sa doneze bani pentru istoric.

Dublu standard

Bukhari a purtat pe e-mail o corespondenta cu Irving prin care il asigura de intregul sau sprijin: „Poate simti ca esti singur, dar fii sigur ca multi oameni sint alaturi de tine in lupta ta pentru Adevar", ii scria musulmanul lui Irving. In alt mesaj electronic, Bukhari il anunta pe istoric ca „am cerut multor site-uri musulmane sa creeze link-uri catre site-ul tau si sa ceara donatii". Cu toate acestea, in declaratiile sale publice, Bukhari condamna antisemitismul si antisionismul: „Cred ca oricine neaga Holocaustul greseste, dar nu cred ca ar trebui bagat la inchisoare pentru asta". Libertatea de exprimare nu ar trebui sa functioneze insa si in cazul publicarii de caricaturi cu Mahomed: „Trebuiau interzise: libertatea de exprimare trebuie sa fie responsabila", spunea Bukhari.

Noul antisemitism

Legatura dintre Bukhari si David Irving este un exemplu ce confirma teoria conform careia ar exista un nou tip de antisemitism, pornit din antisionism, una dintre laturile acestui curent fiind negarea Holocaustului. Acest val de antisemitism, accentuat dupa 2001, este reprezentat, in primul rind, de musulmanii din Europa, in special arabi (desi ei insisi populatie semitica), drept raspuns la ocuparea teritoriilor palestiniene de catre evrei si campaniile militare israeliene. Ceea ce surprinde la „noul antisemitism" este ca alatura grupuri foarte eterogene, ducind la colaborari intre minoritatile musulmane, extrema dreapta (istoric antisemita) si extrema stinga (sprijinitoare a teoriei complotului americano-israelian la nivel mondial).