Gheorghe Flutur nu prea mai crede intr-un compromis cu actuala conducere a PNL. In interviul acordat ieri „Cotidianului", ministrul Agriculturii spune insa ca nu-si va da demisia din Guvern, desi se asteapta sa fie demis. Miine va intilniti cu liderii platformei. Ce mesaj veti avea?

In primul rind, platforma aceasta e un inceput de discutie. Noi dorim sa o imbunatatim, pentru ca sint acolo niste idei bune, in sensul ca se face un diagnostic corect, din punctul meu de vedere si al celor care am semnat deschiderea acestui parteneriat. Apoi, sigur ca noi dorim sa extindem aceasta dezbatere la nivelul tarii. Asta ar fi problema cu care merg. Mai mult de atit, nu am nici un alt plan.

Veti face grupuri si la nivelul judetelor?

Sint, am inteles, facute si de cei din platforma, dar noi dorim o dezbatere la baza Partidului National Liberal, pentru ca am vazut ca a fost intrerupta aceasta dezbatere. Nu mi se pare corect cind discuti de soarta PNL cu doi presedinti inauntru, cu doi presedinti in afara. Nu mi se pare corect sa inchidem acest subiect, ci mi se pare corect sa-l discutam; eu, ca simplu membru al PNL-ului, voi propune acest lucru la masa discutiilor.

Care ar putea fi finalitatea acestei discutii, a acestui dialog pe platforma?

Cred ca trebuie mai intii sa se consume discutia cu Theodor Stolojan si cu cei din platforma. Cel mai bine pentru PNL este sa gasim o solutie ca domnul Stolojan sa se intoarca in PNL, sa gasim o solutie inteleapta si pentru toata echipa sanctionata pentru delict de opinie. Asa cum stau lucrurile astazi si mie mi se pare aproape imposibil, pentru ca s-au inchis toate caile de dialog. Noi dorim sa avem aceasta discutie si vom vedea miine seara cu ce hotarire iesim mai departe.

Veti demisiona din Guvern?

Nu. Am vazut ca asta se cere insistent din partea premierului. Vreau sa punctez aici ca n-am avut o problema cu premierul Tariceanu, ci cu presedintele Tariceanu, ca e o diferenta de pareri in domeniul politic, in casa noastra PNL. Dar daca se doreste, este atributul Domniei sale sa faca demersurile pentru schimbarea mea din functie, pentru demiterea mea sau pentru revocarea din functia ministrului Flutur. Eu nu am de ce sa-mi dau demisia, pentru ca sint un om responsabil si am un mandat pe integrare extrem de important.

Apropo de platforma. Sinteti de acord cu ideea coagularii fortelor de centru-dreapta intr-un eventual partid federal in care liberalismul sa se regaseasca doar ca un curent?

In primul rind, eu o sa doresc mai multe explicatii de la platformisti in aceasta directie pentru ca parerea mea este ca identitatea PNL trebuie pastrata si voi sustine permanent acest lucru. Trebuie neaparat pastrata identitatea PNL. Pe de alta parte, noi sintem deja intr-o situatie de acest fel, cind facem parte din Alianta D.A. Aceasta alianta ne-a adus la putere pentru ca am institutionalizat dreapta romaneasca. Aici trebuie sa gasim o solutie si eu sint pentru raminerea cu propria identitate. Inca n-am discutat cu colegii mei acest lucru, insa voi lupta pentru identitatea PNL in orice constructie. Eu cred ca s-au folosit mai mult argumente usor egoiste, prin care am aratat baubaul ca dispare PNL. Aici este o problema pe care trebuie sa o privim altfel. Vrem un partid national mare care sa lucreze ofensiv, cu initiativa, sau vrem un PNL de antiaeriana care sa se apere mereu, sa se bage in buncare? Eu va spun ca in ultimele sedinte de Birou Permanent am vazut discutii de genul: am inchipuit un dusman extern care ne maninca si noi trebuie sa fim tot timpul in aparare. Eu cred ca trebuie schimbata strategia. Trebuie sa fii ofensiv.

Cit a fost inventat si cit a fost in realitate acest dusman?

De cele mai multe ori trebuie sa vezi ce-ti vine din interior. Am avut si inainte, avem si acum probleme, in interior. Dar exista mijloace sa le rezolvam si, daca esti puternic, te respecta si vecinul.

Daca esueaza incercarea de dialog cu actuala conducere a partidului, care este solutia?

Nu va pot da raspunsul decit dupa ce vorbesc si cu platformistii, pentru ca nu am avut nici un fel de discutie pina acum. Vom vedea in functie de asta ce hotarire luam.

Nu mai ramine decit varianta infiintarii unui nou partid.

Vom lupta in continuare, dar nu pot sa cred ca vor merge in continuare in modul in care merg luptatorii kamikaze, cu excluderi de acest fel, desi am vazut declaratii cum ca am face parte din pierderile planificate. Totusi, 27 de parlamentari nu pot face parte din pierderi planificate. Este o nebunie ca un partid sa-si planifice ca o treime din parlamentari sa-i plece intr-o zi. Nu trebuie sa-i lasi sa plece. Trebuie sa-i asculti pe acesti oameni. Atunci, normal ca nu neaparat cine clameaza ca e liberal chiar este liberal. Electoratul liberal si liberali sint si in interiorul PNL, si in afara partidului.

Nu exista riscul unei crize guvernamentale in acest moment? In cazul in care vi se retrage sprijinul sau premierul Tariceanu va demite pur si simplu, ce veti face?

Este dreptul lui sa o faca. Eu am mai spus-o si o spun: trebuie sa separam putin lucrurile. Am teme pe integrare. Daca isi asuma responsabilitatea asta pe integrare, n-are decit sa o faca.

Daca veti fi dat afara sau veti demisiona, veti vota impotriva Guvernului?

Nu. Vom sustine Guvernul, bugetul si toate problemele pe integrare, categoric le vom sustine.

De ce refuzati ideea unui congres extraordinar?

Aici nu e vorba de mine ca refuz sau nu. Mie mi se pare intelept o negociere politica in momentul de fata sau deja e tirziu. Asa mi se parea intelept intre Theodor Stolojan si Tariceanu. Am vazut si pozitia celor de la platforma care au o temere ca un congres organizat de un partid aflat la putere cu un presedinte prim-ministru ar distorsiona rezultatele reale care s-ar putea sconta.

Negocierea politica trebuie sa duca la un rezultat. Care ar fi rezultatul?

Trebuia sa fie pina acum un rezultat. Deci o intelegere care sa-l aduca pe Stolojan in partid, sa primeasca si el o functie importanta in acest partid si sa traga si el locomotiva alaturi de Tariceanu si de ceilalti.

Ce sanse dati dialogului?

Foarte mici, foarte mici.

In cazul in care va trebui sa plecati de la minister, pur si simplu pentru ca premierul decide asta miine, poimiine, ce veti face?

Asta e viata. Deci eu sint un om consecvent si extrem de hotarit, indiferent de care parte, pentru cauza liberala lupt.

Daca va exclude din partid?

Va dati seama ca nu renunt la lupta.

Citeste si:

Calin ii trimite pe disidenti in PD