Pentru majoritatea romanilor (61%), un ministru bun tebuie sa fie in primul rand cinstit. Ministrii, pe de alta parte, sustin ca performanta lor tine, in principal, de abilitatile de lider, de priceperea demonstrata in conducerea unui colectiv. Cu
Pentru majoritatea romanilor (61%), un ministru bun tebuie sa fie in primul rand cinstit. Ministrii, pe de alta parte, sustin ca performanta lor tine, in principal, de abilitatile de lider, de priceperea demonstrata in conducerea unui colectiv. Cum se explica aceasta diferenta imensa, dintre perceptia populatiei si auto-caracterizarea respectivei elite conducatoare? Realizatorii proiectului "Zece pentru Romania"- cea mai ampla cercetare sociologica la nivel national- au invitat sa raspunda la aceasta intrebare cinci membri ai cabinetului Tariceanu. Ieri, la Realitatea TV, invitatii lui Mihai Tatulici au fost ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Justitiei Monica Macovei, cel al Muncii, Gheorghe Barbu, ministrul Mediului Sulfina Barbu si Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii. Din sala, ziaristi si sociologi le-au pus oglinda in fata.
Studiile arata ca, treptat, se profesionalizeaza o echipa de ministri, insa in continuare coruptia submineaza statutul acestei elite. Ministrii invitati in emisiune s-au dat unul mai cinstit ca altul. "Sunt un om onest, iar acesta este un atu", a asigurat Sulfina Barbu, iar colegul sau democrat, ministrul Muncii, a intarit: "Nu am motivatie sa cred ca ministrii actualului Guvern sunt implicati in acte de coruptie. Eu gestionez o treime din bugetul Romaniei si nu am fost acuzat de asa ceva". Iorgulescu, de la Cultura, considera ca avem de-a face cu o contaminare atunci cand se vorbeste despre coruptie printre guvernanti, ministrii fiind bagati in aceeasi oala cu parlamentarii. O parere aparte a avut Monica Macovei, ministrul Justitiei apreciind ca "poporul simte" ca la nivel politic exista coruptie. "Poporul a fost ajutat de intai-transmitatorul de mesaje sa creada ca grupul de interese joaca pe masa Guvernului", i-a replicat jurnalistul Adrian Ursu. Discutiile pe tema au continuat, coruptia fiind impinsa tot mai frecvent in zona perceptiei. Intalnirea cu ministrii a scos la iveala si cateva aspecte ale activitatii acestora. Publicul a aflat ca ministrul Iorgulescu va canta la pian in filmul documentar despre Sibiu, capitala culturala europeana, ca titularii de activitate la proiectul Rosia Montana nu au nici o sansa sa demareze lucrarile daca nu vor oferi raspunsuri pertinente la cele 8000 de intrebari care le-au fost adresate pana acum. In aceeasi emisiune, ministrul Ungureanu a dezmintit ca ar fi "liberalul lui Basescu", precizand ca nu are "o stampila de proprietate" asupra sa.
"Zece pentru Romania" este un proiect initiat de Realitatea TV si bazat pe o cercetare sociologica realizata de patru institute de sondare a opiniei publice (INSOMAR, IMAS, TNS-CSOP, CURS). Proiectul isi propune identificarea si recunoasterea la nivel national a celor mai valoroase personalitati ale momentului - elitele societatii anului 2006. Pe lista nominalizatilor in cercetarea din acest an, din care va fi selectat cel mai bun ministru, se afla urmatoarele nume: Teodor Atanasiu, Sulfina Barbu, Vasile Blaga, Anca Boagiu, Radu Berceanu, Gheorghe Flutur, Monica Macovei, Eugen Nicolaescu, Codrut Seres, Mihai Razvan Ungureanu. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.