Romania ar trebui sa adopte moneda unica europeana pina in 2014, dar nu exista inca un program clar pentru ceea ce ar trebui sa fie cel mai important proiect monetar.

Procesul de aderare a Romaniei la zona euro, adica de renuntare la leu si de adoptare a monedei unice europene, nu este unul spontan si nici benevol. Cu exceptia Marii Britanii si a Danemarcei, care au obtinut derogari permanente, celelalte state membre trebuie sa adopte euro, fara o limita exacta de timp.

Argumente pentru un plan national

Proiectul aderarii la zona euro nu a fost inca insusit de clasa politica si nici de populatie. Faptul ar putea duce la o relaxare a reformelor necesare, iar intir-zierea ne-ar putea costa. In opinia lui Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, este nevoie de un plan pentru ca in urmatorii 7 ani adoptarea euro sa fie principalul proiect monetar al tarii. Argumentele pentru ca Romania sa adopte euro nu mai tirziu de 2012-2014 sint numeroase. Nici o tara dintre cele mai „sarace" (Grecia, Portugalia, Irlanda) nu si-a permis sa ramina in afara zonei euro; acesta fiind un „lux" rezervat tarilor bogate. Pina in 2012-2014, cele mai multe tari din zona ECE vor fi trecut deja la euro, astfel incit vor avea un avantaj comparativ fata de Romania. Investitorii straini acorda o prima autoritatilor care au un program macroe-conomic credibil pentru trecerea la euro, pe linga stimulentele microeconomice, iar lipsa acestuia poate conduce la o pierdere de incredere din partea acelorasi investitori. In plus, se diminueaza riscul valutar.

Potrivit oficialului BNR, la noi mesajul privind proiectul trecerii la euro nu ajunge la populatie, fie pentru ca este considerat prea tehnicist, fie deoarece nu ofera un cistig politic imediat.

Cind sa incepem?

Romania ca stat membru al Uniunii nu poate decide unilateral adoptarea euro, ci trebuie sa convinga Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana ca demersul este fezabil. Prima etapa importanta din punctul de vedere al trecerii la euro este intrarea in mecanismul de schimb ERMII (care presupune fixarea unei anumite paritati euro-leu in jurul careia cursul stabilit de piata sa varieze intr-un culoar de plus, minus 15% ).

Oficialii BNR considera insa ca este prudent ca momentul intrarii in anticamera adoptarii euro sa fie cel in care inflatia anuala sa se apropie de 2% si in conditiile in care celelalte criterii de la Maastricht vor fi indeplinite (deficit bugetar, nivel de dobinda, datorie publica). Potrivit prognozei, acest lucru se va intimpla in 2010-2011.

Dobinzi si inflatie la nivel european Nu doar BNR ar trebui sa sustina trecerea la euro, ci intreaga societate. Pentru populatie, unul dintre avantajele certe pentru a sustine procesul este garantia unor niveluri scazute ale inflatiei si dobinzi scazute la imprumuturi asa cum se intilnesc la nivelul Uniunii Europene - spune Lazea. Pozitionarea adoptarii euro ca obiectiv prioritar ar conduce la continuarea pe scara larga a investitiilor straine. Trecerea la euro presupune insa reducerea inflatiei (cel mai dificil de indeplinit criteriu de la Maastricht), iar aceasta exclude majorari de salarii mult peste ritmul de crestere a productivitatii muncii.