Guvernul bulgar a infiintat o comisie speciala pentru combaterea crimei organizate si a coruptiei la nivel inalt. Unitatea se ocupa de cele mai cunoscute 25 de astfel de cazuri.

Comisia speciala se afla in subordinea procuraturii gener
Guvernul bulgar a infiintat o comisie speciala pentru combaterea crimei organizate si a coruptiei la nivel inalt. Unitatea se ocupa de cele mai cunoscute 25 de astfel de cazuri.

Comisia speciala se afla in subordinea procuraturii generale si este alcatuita din cinci procurori, fiecare avind in responsabilitatea sa cite cinci cazuri.

Unul dintre cele mai cunoscute este cel in care fostul director executiv al companiei de termoficare din Sofia (Toplofikatsia), Valentin Dimitrov, este acuzat de spalare de bani si de falimentare voita a companiei pe care a condus-o timp de zece ani. Anchetatorii bulgari au descoperit recent aproape doua milioane de euro pe care Dimitrov le tinea ascunse in seifuri, precum si mai multe conturi de milioane de euro deschise de acesta la banci din Austria. Presedintele unitatii speciale de procurori, Bozhidar Djambazov, estimeaza ca acest caz va putea fi finalizat in aproximativ patru luni.

Cartofi si supermodele

Dupa cum a aratat si ultimul raport al Comisiei Europene, lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si a crimei organizate reprezinta una dintre principalele probleme pe care Bulgaria le are la ora actuala. Asasinatele sint la ordinea zilei printre mafiotii bulgari si, chiar daca identitatile celor mai influenti dintre ei sint cunoscute, puterea procurorilor este de multe ori mica.

Procurorul general Boris Velcev, citat de agentia de presa bulgara Novinite, a declarat saptamina trecuta ca anchetatorii din subordinea sa nu sint mereu capabili sa contracareze spalarea banilor. De exemplu, dupa ce unul dintre cei mai cunoscuti traficanti de droguri, Konstantin Dimitrov, a fost asasinat la Amsterdam, iar procurorii anchetau activitatile lui ilicite, sotia acestuia a putut totusi sa vinda unul dintre hotelurile detinute de acesta. Ea a profitat de faptul ca procurorul responsabil de caz a uitat pur si simplu sa inghete conturile familiei. Konstantin Dimitrov, care insista ca a facut avere din comertul cu cartofi, a fost ucis in 2003 in plina strada la Amsterdam, unde se afla in vacanta alaturi de amanta sa supermodel.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.