Aproximativ 300 de butoaie pline cu deseuri radioactive de pe platforma Magurele asteapta o masina la standardele UE pentru a fi transportate la Baita-Bihor. Pana acum au fost duse in simple camioane
"Bomba radiologica" de la marginea
Aproximativ 300 de butoaie pline cu deseuri radioactive de pe platforma Magurele asteapta o masina la standardele UE pentru a fi transportate la Baita-Bihor. Pana acum au fost duse in simple camioane
"Bomba radiologica" de la marginea Capitalei va fi dezamorsata abia dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Cele aproximativ 300 de butoaie cu material radioactiv, depozitate la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara (IFIN), nu se vor misca din loc pana cand nu ne vine o masina la standardele UE. Cel putin asa sustine primarul orasului Magurele Marin Nedelcu. Interesant este ca edilul din Magurele a declarat ca, pana in prezent, sute de butoaie au fost transportate cu camionul tocmai pana in localitatea Baita, din judetul Bihor, chiar daca nu exista o masina dotata la standarde europene.
Sute de mii de euro pentru transport
"Sunt anumite camioane care sunt echipate corespunzator standardelor de siguranta pe care le avem. Ele au aprobarea specialistilor (CNCAN n.n.), dar nu sunt ca cel pe care urmeaza sa il primim din strainatate: un utilaj perfect echipat care poate face fata unui astfel de drum. Mai ales ca accesul pana la Baita este foarte dificil, e un drum de munte", a specificat pentru ZIUA Marin Nedelcu. Primarul a lasat, astfel, sa se inteleaga faptul ca, dintre cele peste o mie de butoaie existente in 2001 la IFIN, cea mai mare parte au luat drumul Bihorului in conditii periculoase. Acesta a precizat ca, deocamdata, nu sunt fonduri pentru transport. "Transportul unui singur butoi costa cam 1000 de euro. Ne trebuie cateva sute (de mii de euro) ca sa rezolvam problema", a precizat primarul.
Bombe pe roti
Din datele oficiale ale Agentiei nationale pentru Deseuri Radioactive reiese ca in Romania au fost depozitate la Baita, de-a lungul timpului, peste 5000 de containere cu deseuri radioactive. O buna parte provin de la Magurele, localitate unde, pana in 2001, sute de recipiente de acest gen au "zacut" la Fortul Magurele. Fortul este parte componenta a unei linii de aparare a Capitalei, construita la inceputul secolului 20. De acolo au fost transportate in incinta IFIN singurul loc unde pot fi tratate reziduurile pentru a nu mai constitui un pericol pentru populatie. De acolo, timp de sase ani, au fost carate in camioane sute de butoaie radioactive catre Baita. Localitatea bihoreana este cunoscuta datorita minei de uraniu exploatata masiv in anii '50 si '60. majoritatea uraniului de acolo a luat drumul fostei URSS. Desi s-au alocat fonduri europene consistente pentru dezafectarea depozitului radioactiv de langa Bucuresti, problema transportului in conditii de maxima siguranta va fi rezolvata de abia de la anul. "Dupa 1 ianuarie 2007 va sosi acea masina echipata la standardele UE. Pana atunci, cele 300 de butoaie vor ramane pe loc", a precizat primarul Marin Nedelcu.
Manifestatie de protest
Problema "Magurele" a fost un motiv in plus ca liderii PC sa organizeze o manifestatie de protest. Liderul PC, Dan Voiculescu, si alti oameni de vaza din partidul pe care il conduce s-au adunat la Magurele pentru a "diseca" problema. Manifestarea nu a fost, insa, autorizata, iar "tavalugul" PC s-a rezumat la vreo zece minute de dialog intre liderii conservatori si primarul Marin Nedelcu. "Le-am spus ca, deocamdata, nu sunt bani pentru transport. Nu exista un pericol iminent, ci doar faptul ca aceste butoaie trebuie transportate in conditii speciale. Eu nu le-am dat autorizatie sa protesteze. Probabil ca nu aveau ce face si s-au legat de problema butoaielor radioactive", a declarat pentru ZIUA primarul din Magurele.
Dan Voiculescu a tinut sa-l "intepe" subtil pe primarul PNL. "Cati bani trebuie, ca poate va da Gigi Becali?", a declarat acesta citat de Mediafax. Apoi a promis ca va vorbi imediat cu premierul Calin Popescu Tariceanu pentru ca Guvernul sa aloce fondurile necesare mutarii butoaielor. "Eu va promit ca intr-o luna- doua vom scapa de ele", a mai adaugat Voiculescu. Manifestarea s-a incheiat cu depunerea unei coroane la IFIN pe care scrie "Nu vrem sa murim iradiati".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.