70% dintre locuitorii cartierului Ferentari l-ar vota pe Gigi Becali presedinte.

Ferentarii au devenit subiect de analiza in studiul „Revolta din Ferentari - cauze si efecte", realizat saptamina trecuta. Studentii la Sociologie din cadrul SNSPA au intervievat aproape 400 de persoane din cartierul bucurestean, pentru a stabili cauzele manifestatiei din 14 noiembrie, cind localnicii ramasi fara curent au vandalizat strazile din Ferentari. Gigi Becali le-a achitat acestora facturile restante, in valoare de 12,8 miliarde de lei vechi.

Bastionul PNG

60% dintre locuitorii zonei sint de etnie roma, iar Gigi Becali ar stringe semnaturile lor pentru sefia tarii, este una dintre concluziile cercetarii. Aproape 70% din cei chestionati l-ar vota la conducerea tarii, actualul presedinte stringind doar 8% dintre preferintele celor din Ferentari. Liderul PNG se poate baza pe o sustinere majoritara din partea localnicilor din Ferentari si intr-o eventuala cursa pentru functia de primar general al Capitalei, la o distanta uriasa fata de candidati precum Adriean Videanu, Marian Vanghelie si Traian Basescu. Cu toate acestea, primaria a iesit unica responsabila pentru nemultumirile care au declansat revolta de saptamina trecuta. Localnicii sint de parere ca primarul sectorului 5 si consilierii locali le reprezinta in foarte mica masura sau deloc interesele.

Violenta, trecut&viitor

Altfel, violenta este cea mai buna solutie la care ar recurge locuitorii din Ferentari pentru a atrage atentia, mai arata studiul. In plus, in jur de 30% dintre ei sint dispusi sa fie in mijlocul unor miscari de strada si pe viitor, acelasi procent recunoscind participarea la astfel de evenimente si in trecut. In ceea ce priveste motivele protestului, majoritatea celor chestionati au indicat deconectarea de la utilitatile publice si insensibilitatea autoritatilor la problemele comunitatii.

Ajutoare de la stat

„Am cerut acordul liderilor informali ai comunitatii rome pentru acest studiu. Cel mai important a fost Teodor Boboleanu, presedintele unei asociatii de locatari din cartier, care stabileste contactul comunitatii cu exteriorul", povesteste din culise Marius Pieleanu, coordonatorul cercetarii, adaugind ca oamenii au fost extrem de entuziasti sa participe la sondaj. Aproape toti subiectii intervievati (93%) spun ca locuinta lor nu este bransata la reteaua de electricitate, in timp ce un numar foarte mare de respondenti afirma ca nu au curent si ca nu au vazut nici o urma de canalizare. In plus, rata de somaj in cartier este una covirsitoare, dar Pieleanu arata ca foarte putini s-au aratat interesati de cursuri de calificare si reconversie profesionala. „Li s-a indus un anumit comportament al asteptarii unui ajutor din partea autoritatilor. De aceea nu pot sa se angreneze in munca", explica sociologul.

In ceea ce priveste membrii comunitatii, Marius Pieleanu spune ca exista o ruptura intre cele doua etnii, dincolo de datele statistice: „Blocurile locuite de romani sint imprejmuite cu sirma ghimpata si pazite de ciini".