Nimic nu mai garanteaza ca actuala Alianta mai are vreun viitor. In schimb, avem toate datele sa credem ca alegerile anticipate nu mai sint o posibilitate, ci deja o fatalitate.

Un democrat folosit indeobste pentru treburile murdare al
Nimic nu mai garanteaza ca actuala Alianta mai are vreun viitor. In schimb, avem toate datele sa credem ca alegerile anticipate nu mai sint o posibilitate, ci deja o fatalitate.

Un democrat folosit indeobste pentru treburile murdare ale PD, e vorba de Cezar Preda, lansa vineri un adevar mortal. Rugat sa comenteze ultima disidenta din PNL, respectiv constituirea grupului Flutur si demisia membrilor lui, inclusiv a ministrului Agriculturii, din toate functiile de conducere din partid, Cezar Preda a formulat practic necrologul actualei Aliante. "Proiectul nostru este nici un liberal in afara Aliantei". Cu alte cuvinte, pentru democrati, atit timp cit din PNL nu fac parte toti liberalii, Alianta nu mai exista. Iar adevarul acestei ultime afirmatii e incontestabil. In afara PNL avem deja doi fosti presedinti ai partidului, mai multi fosti lideri locali, parlamentari si simpli membri. Si aventura continua. Ii vom avea in perioada urmatoare si pe cei din grupul lui Gheorghe Flutur, care si ei constituie deocamdata doar un nucleu. Iar sansele ca toti acestia sa mai faca parte din PNL sint practic zero. Nimeni nu mai crede in ele, si pe buna dreptate. Actuala conducere a PNL si-a asumat deja "pierderile", iar platformistilor lui Stolojan si grupului Flutur nu le mai ramine decit sa incerce sa le transforme intr-o victorie. Datele problemei sint stravezii, solutia predictibila. Totul pleaca de la imposibilitatea lui Calin Popescu Tariceanu de a mai alege. Deschiderea unui dialog cu platformistii lui Stolojan e exclusa. Si nu pentru ca cele doua parti si-ar fi impus deja conditii inacceptabile, ceea ce se stie deja, ci pentru ca din perspectiva lui Tariceanu aceasta ar fi pur si simplu o greseala. E ca si cum si-ar da demisia din fruntea PNL. Ratiunea de a fi a disidentei conduse de tridentul Stolojan-Stoica-Flutur e rasturnarea lui Tariceanu, si acest lucru e bine inteles de toata lumea. A spus-o mereu Valeriu Stoica, ne-o spune acum, indirect, si Gheorghe Flutur, explicindu-ne de ce se opune unui eventual congres extraordinar al PNL care, teoretic cel putin, e singura cale prin care s-ar putea ajunge la compromis. Pentru ca, spune Flutur, un congres extraordinar nu ofera nici o garantie ca in urma lui nu va ramine in frunte tot Tariceanu. Altfel spus, disidentii vor garantii de la actuala conducere a PNL ca aceasta va face tot posibilul pentru a nu mai fi aleasa. Or, asa ceva in politica nu exista. Prin urmare, nu exista decit o solutie si ea e deja agreata de ambele parti. Despartirea apelor nu doar in fapt, ci si de drept. Plaformistii impreuna cu grupul lui Flutur vor infiinta, in curind, un nou partid liberal, PNL va ramine PNL, iar singura necunoscuta, deocamdata, tine de stabilirea partajului. Sondajele dau cam unu la unu, dar ele doar fotografiaza un moment. Un nou partid liberal nu poate exista decit impotriva actualului PNL, iar democratii vor fi obligati sa aleaga. Cu noul, adica impotriva actualului, sau cu acesta din urma.

Alternativa indiferentei e exclusa. Iar raspunsul nu prea mai e un secret pentru nimeni. PD va alege ce-i mai bine pentru sine. Adica un aliat mai mic, fragil si controlabil. Nu are inca un nume, dar are un crez. O noua alianta, o noua guvernare. Proiectul PD "nici un liberal in afara Aliantei", anuntat de democratul Cezar Preda, e de fapt proiectul unei noi Aliante, pina la realizarea careia mai e de facut un singur pas. Greu, dar inevitabil. Declansarea alegerilor anticipate prin rasturnarea lui Tariceanu din fruntea Guvernului. E o chestiune de timp si de nervi. Pentru ca, desi obiectivul e deja previzibil, rezultatul ramine riscant. Nu pentru PD, care cistiga oricum, ci pentru viitorii aliati. PNL ramine, pina la urma, cea mai sigura alegere pentru orice coalitie postelectorala, in timp ce actualii disidenti, la putere sau nu, au cele mai mari sanse de a face figuratie in viitoarea familie a popularilor romani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.