Sinistratii vor purta ecusoane individuale de identificare, vor fi cazati in corturi sau in baraci si li se va asigura hrana, apa si asistenta medicala. Autoritatile au prevazut si locuri destinate evacuarii animalelor si pasarilor. Vasile Blaga

Sinistratii vor purta ecusoane individuale de identificare, vor fi cazati in corturi sau in baraci si li se va asigura hrana, apa si asistenta medicala. Autoritatile au prevazut si locuri destinate evacuarii animalelor si pasarilor.

Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor (MAI), s-a aliniat noului concept european, conform caruia trebuie sa invatam sa traim cu viiturile. Acesta a emis Ordinul 1.494 publicat in Monitorul Oficial nr. 926 din 15 noiembrie 2006, privind organizarea si functionarea taberelor pentru sinistrati in situatii de urgenta. Este pentru prima data cand autoritatile au reglementat printr-un act normativ organizarea de astfel de tabere. ""In Romania, pana acum, nu a existat un act normativ care sa prevada organizarea de tabere pentru sinistrati. Conform Legii 481 din 2004 cu privire la protectia civila, autoritatea publica locala poate realiza aceste tabere, deci exista o trimitere"", a explicat locotenentul Alin Maghiar, purtatorul de cuvant al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU). ""Actiunea pornita de MAI este foarte necesara, insa nu implica actiuni din partea Ministerului Mediului, deoarece situatii de urgenta nu inseamna numai inundatii. Ei pot interveni in orice situatie de urgenta"", au declarat surse din Ministerul Mediului.

LEGE. Taberele pentru sinistrati pot fi realizate inainte, in timpul sau dupa manifestarea factorilor de risc potentiali generatori de situatii de urgenta. Zonele unde vor fi amplasate sunt stabilite de primari, la propunerea comitetului pentru situatii de urgenta, cu avizul presedintilor comitetelor judetene, respectiv al municipiului Bucuresti. Taberele asigura spatii de cazare, cu aplicarea normelor profilactice de igiena individuala si colectiva, aprovizionare cu alimente de baza si apa potabila, hranire, asistenta medicala, psihologica, religioasa si veterinara, mijloace de comunicatii.

""Realizarea taberelor pentru sinistrati este responsabilitatea autoritatilor locale. Consiliile locale, care pun la dispozitie terenul pentru amplasarea taberei, trebuie sa aiba prevazuta in buget o suma pentru situatii de urgenta. Mai mult, in asemenea situatii se aloca bani de la bugetul de stat, din bugetul IGSU, al Ministerului Apararii Nationale, precum si ajutoare umanitare"", a declarat Alin Maghiar.

CONDITII. Terenul pe care se amplaseaza tabara pentru sinistrati trebuie sa fie orizontal, sa nu existe posibilitatea producerii alunecarilor de teren sau surparilor, sa existe drumuri si alte cai de acces si sa se afle in apropierea unor surse de apa si de energie electrica. Taberele se impart in trei zone: zona pentru conducere si administrarea taberei, zona de cazare si cea pentru activitati gospodaresti. Activitatea administrativa in tabara este asigurata de seful taberei, desemnat din randul membrilor comitetului local pentru situatii de urgenta. Ordinea, siguranta publica, paza taberei si evidenta persoanelor sunt realizate de structurile MAI.

SCHEMA. Asa se va amenaja o tabara de sinistrati


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.