Masinile isi poarta de grija. A fost construit robotul care ""se repara"" singur. Mecanismul reuseste sa detecteze eventuale avarii din structura sa si isi adapteaza comportamentul astfel incat sa functioneze in continuare normal.
Oamenii de st
Masinile isi poarta de grija. A fost construit robotul care ""se repara"" singur. Mecanismul reuseste sa detecteze eventuale avarii din structura sa si isi adapteaza comportamentul astfel incat sa functioneze in continuare normal.
Oamenii de stiinta au reusit sa creeze un robot care isi poarta singur de grija. Cercetatori de la Universitatea Cornell si Universitatea din Vermont au facut un robot cu patru picioare, care seamana oarecum cu o stea de mare si care isi poate detecta singur eventualele daune ale ""corpului"".
Apoi gaseste singur o modalitate de a indeparta neajunsurile cauzate de acestea. Realizatorii robotului l-au dotat cu senzori in toate articulatiile, care ii permit sa isi construiasca un model al structurii sale fizice in interiorul unui computer incorporat.
Folosind acest model, robotul invata sa mearga, dandu-si seama cum sa isi foloseasca piciorele si cele opt articulatii motorizate. Hod Lipson, membru al echipei de cercetare, a declarat ca la inceput robotul foloseste mai multe genuri de miscari ale membrelor, pentru a genera mai multe ipoteze pe baza carora sa isi formuleze un concept cat mai precis despre el insusi.

TESTE. Urmatoarea etapa a fost testarea abilitatii robotului de a se adapta la situatii noi. Mai precis, i-au scurtat un picior. Robotul a observat ca e ""ranit"". Daca animalele pot compensa o rana prin modificarea miscarilor, un robot este programat sa reactioneze la o anumita problema intr-un fel precis. Cand natura problemei nu este insa prevazuta, de obicei robotii nu se pot adapta. Acest robot a dovedit insa ca poate. Detectand o modificare a structurii sale, aparatul a generat un nou concept al propriei configuratii, pe baza caruia si-a adaptat miscarile.
Dincolo de discutiile pe teme etice generate de perspectiva unui robot avand constiinta de sine, progresul marcat de acest tip de mecanism isi dovedeste aplicabilitatea in explorarea unor medii ale caror conditii nu pot fi pe deplin prevazute, unde este deci nevoie de aceasta abilitate de adaptare: fie ca vorbim de misiuni in spatiu extraterestru, fie de misiuni aici, mai aproape, pe fundul oceanelor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.