De la 1 ianuarie 2007 Romania va trebui sa respecte directivele Comisiei Europene prin care riscul creditarii este diminuat in toate tarile UE. Bancile nu vor mai putea sa dea credite daca nu au o buna adecvare a capitalului, a explicat Adrian Vasile
De la 1 ianuarie 2007 Romania va trebui sa respecte directivele Comisiei Europene prin care riscul creditarii este diminuat in toate tarile UE. Bancile nu vor mai putea sa dea credite daca nu au o buna adecvare a capitalului, a explicat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Pentru bancile romanesti noutatea este ca gradul de solvabilitate calculat ca raport procentual intre fondurile proprii si gradul de apreciere adecvat la capital nu trebuie sa depaseasca 8%. ""Daca acest indicator la o banca coboara sub 10% se trage semnalul de alarma, banca este somata ori opreste creditarea, ori isi majoreaza capitalul social si continua sa dea imprumuturi"", a declarat Adrian Vasilescu la seminarul EU-COFILE organizat de Alpha Bank, BNR si Asociatia Romana a Bancilor. Comisia Europeana acorda si facilitati la creditele pentru populatie si pentru IMM-uri, la care se percepe un risc de numai 75%.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.