In conditiile in care presedintele Basescu insista pe tema consecintelor privatizarii Petrom, premierul Tariceanu spune ca nu este de acord cu renegocierea contractului cu OMV.

Premierul Tariceanu a declarat ieri, la Oradea, ca nu sustine renegocierea contractului de privatizare a Petrom. „Nu sustin ideea renegocierii contractului de privatizare, nu pentru ca as considera ca acest contract este foarte bun, dar as da un semnal devastator pentru investitorii straini. Acestia s-ar gindi de 20 de ori inainte de a veni in Romania, astfel ca nu trebuie sa amestecam politica in aceste chestiuni", a spus seful Guvernului.

Declaratia lui Tariceanu, in care apare, in premiera, cuvintul „renegociere", survine dupa ce presedintele Traian Basescu a cerut stoparea privatizarilor din sectorul energetic pina cind se vor analiza efectele privatizarilor, inclusiv cea a Petrom. Amintim ca, imediat dupa acea declaratie, administratia prezidentiala a anuntat ca va fi convocat Consiliul Superior de Aparare a Tarii (CSAT), la 22 noiembrie, subiectul principal fiind analiza contractelor de privatizare din energie, deci inclusiv cel al Petrom.

Scandal cu repetitie

Discutia in jurul privatizarii Petrom a fost reaprinsa de cerinta companiei de a i se oferi un pret mai mare pentru gazul extras din Romania, in conditiile in care pretul gazului din productia interna trebuie oricum adus la nivelul celui din import. Pentru ca au aparut neintelegeri cu distribuitorii de gaze in privinta preturilor, Autoritatea de Reglementare in domeniu a cedat si a anuntat o crestere a preturilor la gaze, cu 8,5% la consumatorii finali, ceea ce se traduce intr-o crestere cu 20% a pretului la gazul extras de Petrom si de Romgaz. Dupa aceasta decizie, dar inainte de solicitarile lui Basescu, in presa au aparut din nou prevederile din contractul de privatizare a Petrom. Contract care are multe prevederi avantajoase pentru compania cumparata de grupul austriac OMV: procent de redeventa fix in urmatorii zece ani, interzicerea taxarii suplimentare care poate inrautati cumva situatia financiara in urmatorii zece ani, plata de catre stat a daunelor de mediu istorice, plus libertatea de a stabili preturile la carburanti si la gaze. In plus, potrivit unor anexe dezvaluite de presa, OMV poate vinde cind doreste rafinaria Arpechim, combinatul chimic Doljchim, 350 de statii de distributie si un cimp petrolifer din nord-vestul tarii. Petrom este singurul producator de titei din Romania, detinind controlul asupra tuturor rezervelor dovedite.

Ruttenstorfer, la Bucuresti

Mesajul lui Basescu a fost foarte clar inteles de austrieci, din moment ce ieri directorul general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a sosit in Romania. Tot ieri, desi oficial nu s-a intimplat nimic, atit OMV, cit si Petrom au emis cite un comunicat de presa in care se spune ca privatizarea s-a facut corect, a fost supervizata de organismele internationale si ca, in urma privatizarii, situatia Petrom s-a imbunatatit considerabil.

Ultima ora

Surse guvernamentale ne-au declarat ca singura intilnire confirmata pe care Ruttenstorfer a avut-o ieri cu oficialii romani a fost cea cu reprezentantii Ministerului Economiei. Aceleasi surse spun ca nu s-a luat in calcul renegocierea contractului de privatizare.

Subventie la gaz

Tariceanu a avansat, in chestiunea pretului la gaz, aceeasi solutie pe care a dat-o si OMV-Petrom, spunind despre aceasta ca „este practica in UE". „Atunci cind profiturile depasesc o anumita limita rezonabila, o parte dintre aceste profituri sint utilizate pentru subventionarea preturilor la consumatorul individual." In plin scandal al gazelor, Petrom a anuntat ca a facut autoritatilor propunerea de a livra gaz populatiei la un pret preferential, dar Autoritatea de Reglementare in domeniu s-a opus, pe motiv ca astfel s-ar incalca legislatia europeana.