Milioane de flori si plante ornamentale isi gasesc drumul spre glastre dupa ce trec pe la Flora Holland, cea mai mare casa de licitatii pentru astfel de produse de pe glob. Romania detine doar 0,3% din aceasta piata.

Lupta pentru intiietate a florilor demareaza oficial zi de zi, inca de cu zori, in apropierea Hagai. Ca sa-i prind in toiul actiunii, a trebuit sa fiu acolo la 6.00, ora la care incep licitatiile. La cele 26 de cadrane de licitatie din cele cinci filiale detinute de Flora Holland agitatia incepe repede si se termina si mai repede, in numai citeva ore, pentru ca viata din glastra este extrem de scurta. Luati niste oameni perfect respectabili, cei mai multi dintre ei barbati, privind incordati la doua ceasuri si fiind in acelasi timp suficient de agili sa-si aproprieze cea mai buna oferta de flori a zilei, si asta la cel mai bun pret. „Se fac cursuri speciale pentru a sti cum sa cumperi si cum sa licitezi, pentru ca procesul este extrem de rapid", explica Daniela Hofman, responsabila de comunicare din cadrul Flora Holland, ce il tine viu pe fiecare participant la licitatie in toata densitatea de polen din jur. In medie se realizeaza 35.000 de vinzari la cadran la centrul din proximitatea Hagai, plus alte citeva mii la restul punctelor din tara. Iar cantitatile tranzactionate sint pe masura: peste 2,5 miliarde de fire vindute an de an, daca facem referire doar la biroul central din Naaldwijk.

Bataia petalelor

Fiecare dintre cadranele de licitatie are propriul responsabil, denumit comisar, cumparatorii fiind in relatie directa cu acesta prin intermediul castilor, chiar si atunci cind se afla intr-o incapere diferita. „Cumparatorii au acces la toata informatia de care au nevoie: numele producatorului, calitatea, cantitatea minima pe care o pot cumpara si in ce moneda se face licitatia", continua Hofman. Comisarul este asistat de o persoana care prezinta cumparatorilor oferta in toata verdeata ei direct din vagoanele care defileaza pe sine in fiecare dintre camere in parte.

Trandafir la patru ace

In floarea virstei, la doar 28 de ani, Jaco Bongaards participa deja de 11 ani la licitatiile de la Flora Holland, cu o regularitate specifica oricarui salariat: cinci zile din sapte. Azi a cumparat flori de la ceasurile cinci, sase si sapte. „Am platit intre 15 si 16 eurocenti pentru firul de frezie de calitate buna si 10 pentru cele de calitatea I. Pentru alstroemeria am platit intre 20 si 25 de centi pentru un fir", spune acesta din spatele unui costum impecabil. De indata ce si le adjudeca, isi suna colegii sa le comunice anume ce a cumparat, care iau la rindul lor legatura cu clientii din Italia sau Portugalia si le vind mai departe. „Unele compa-nii cumpara numai dupa comenzi precise, altele se orienteaza doar in functie de ce avem in stoc. Cind vin aici nu stiu niciodata ce urmeaza sa achizitionez; nu am la mine decit foarte rar o lista cu florile pe care le voi cumpara", adauga Bongaards.

Cita frunza si iarba

„Sapte miliarde de flori si plante ornamentale, toate insumind, la rindul lor, miliarde de euro, sint vindute prin intermediul companiei noastre", se lauda directorul general Jacques Teelen, care adauga ca 50% dintre produsele de horticultura ornamentala din Olanda sint exportate. „In aceasta tara, spune el, florile au fost vindute dintotdeauna la licitatie."

Desi trei sferturi din cifra de afaceri pe care o inregistreaza compania se realizeaza cu produse din Tara Lalelelor, florile vin spre Haga si din Israel, Kenya, Zimbabwe, Spania, Franta, Italia, Ecuador sau Columbia. „Incercam sa obtinem cel mai bun pret pentru recolta de flori si plante ornamentale provenind de la horticultorii nostri afiliati si cu costuri cit mai scazute pentru fiecare dintre ei", explica Teelen ratiunea pentru care compania cu 3.000 de angajati functioneaza pe piata. Licitatiile la cadran si agentii intermediari sint principalele verigi in tranzac-tia dintre producatorii olandezi si destinatarii finali. Daca prima metoda este aleasa de catre cei care cumpara flori zi de zi, agentii aranjeaza direct tranzactia intre producator si cumparator, in contracte care se intind pe termene mai lungi. Doua dintre cele cinci filiale (Naaldwijk si Rijnsburg) se ocupa cu licitatii pentru export, in timp ce restul de trei (Bleiswijk, Venlo si Eelde) deservesc piata interna. „Vinzarile anuale inregistrate de Flora Holland se ridica la peste doua milioane de euro", completeaza si Daniela Hofman.

Epopee la buchet

Scurtul, dar agitatul drum zilnic al florilor incepe din serele horticultorilor inca de cu seara. „La fiecare 24 de ore sintem asaltati de mii de camioane care aduc plantele la licitatie. Producatorii si le aduc singuri sau lasa totul in sarcina noastra. Cele care provin din strainatate ajung fie cu avionul, fie cu camioane", explica Hofman. De indata ce toate documentele referitoare la caracteristicile fiziologice, dar si calitative ale fiecarui sortiment in parte sint transmise companiei, florile sint incarcate in vagoane si duse in spatiile frigorifice. „Numai la Naaldwijk suprafata totala a frigiderelor este de 43.000 de metri patrati din totalul de 100.000 pe care ii detinem. Produsele sint fiecare depozitate in functie de categoria din care fac parte, asa ca nu veti vedea altceva decit trandafiri cu trandafiri sau crizanteme cu crizanteme", precizeaza Teelen.

Moarte ofilirii!

Pentru asta distributia trebuie sa se puna in actiune de indata ce florile au fost adjudecate. Unii producatori au sarit chiar peste etapele cronofage si si-au deschis propriile reprezentante in apropierea centrului de licitatie, unde pregatesc direct pentru taraba florile pe care au pus de fiecare data ochii. „O parte dintre florile cumparate de dimineata vor fi deja disponibile in magazine in dupa-amiaza aceleiasi zile. Cele care ajung la export au nevoie insa de un interval mai mare de timp", incheie Teelen.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Fundatiei Olanda-Romania.

Romania striveste corola

In 2005, in tara noastra s-au vindut 182 de milioane de plante ornamentale si flori, cu 14% mai multe decit in 2004. Din acest total, 112 milioane provin de la export, intreaga piata fiind estimata la 14 milioane de euro anual. Totalul cifrei de export in materie de flori si plante realizate de Olanda in Romania s-a ridicat la aproape 17 milioane de dolari in 2005, suma care reprezinta abia 0,3% din exporturile facute de batavi in intreaga lume.

— Cosmin Popan, (Haga)