Ministrul Gheorghe Flutur face primul pas spre platforma lui Stolojan dindu-si demisia din functia de vicepresedinte al PNL. El infiinteaza Grupul pentru unitatea PNL.

Ministrul Flutur i-a facut o surpriza lui Tariceanu chiar in ziua cind acesta obtinea sustinerea politica din partea filialelor din Ardeal. El si-a dat demisia din conducerea PNL impreuna cu alti sase membri ai Comitetului executiv. Flutur s-a afisat intr-o conferinta de presa intempestiva alaturi de 27 de deputati, senatori si presedinti de filiale. Toti acestia au infiintat Grupul pentru unitatea PNL care va incepe saptamina viitoare discutii cu Stolojan.

„Daca nu este posibila o solutie la virful PNL, atunci ea trebuie cautata la baza partidului", isi motiveaza noii disidenti liberali demisiile din conducerea partidului, dar si inceperea negocierilor cu Stolojan. Ei au enumerat toate greselile actualei conduceri care au dus la divortul de ieri. Dialogul mimat cu organizatiile, blocarea dialogului cu Stolojan, diminuarea sanselor electorale prin excluderea fostilor presedinti liberali sint citeva dintre parerile Grupului care vrea salvarea PNL prin reintoarcerea pe un post de decizie a lui Theodor Stolojan. In afara de cei sapte, ceilalti sefi de organizatii sau primari nu au renuntat la functiile pe care le au in organizatiile locale.

Tariceanu l-ar zbura pe Flutur din Guvern

„A venit momentul sa se desparta apele", a amenintat liderul PNL Calin Popescu Tariceanu, invitindu-l pe Flutur sa-si dea demisia si din Guvern. „Unii dintre cei care au aparut azi in public, in mod normal, nu vor mai avea ce sa caute pe listele PNL", a afirmat Tariceanu. „Umbla numai dupa apucat. Sint oameni care nu ne fac cinste si va trebui sa dam semnalul ca ne despartim noi de ei", a adaugat Tariceanu.

Schimbind tonul, el s-a plins ca a incercat un dialog cu Flutur pentru a-l face sa se razgindeasca, dar acesta i-a ascuns ce are. Tariceanu a mentionat ca, daca Flutur nu va demisiona din functia de ministru, atunci luni, la sedinta conducerii PNL, va pune in discutie retragerea sprijinului politic. „Eu nu negociez sub presiunea unei minoritati", s-a indirjit Tariceanu sa refuze din nou dialogul cu Stolojan. „Este un demers menit sa rastoarne raportul de forte in Alianta prin slabirea PNL care incearca mai mult decit zdrobirea PNL si duce la crearea unei crize care sa duca la instabilitate", intuieste liderul PNL.

In privinta celorlalti 27 de membri ai Grupului de unitate, majoritatea deputati si senatori, Tariceanu a mimat un gest de clementa, admitind ca „excluderile se vor discuta de la caz la caz".

Ludovic Orban: „Acest Iuda al PNL"

Demersul noii disidente a fost salutat de Stolojan. „Au demonstrat ca nu le pasa de functii atunci cind este vorba despre un proiect politic de viitor", i-a apreciat Stolojan pe membrii Grupului pentru unitatea PNL. Fostii colegi ai lui Flutur din conducerea PNL au reactionat dur. „Este Iuda al PNL care i-a infipt cutitul in spate lui Tariceanu", a fost de parere Orban, care ii considera vinovati pe Flutur si pe Stolojan de scaderea PNL in sondaje. Ca si Orban , Crin Antonescu l-a invitat pe Flutur, „daca are onoare", sa-si dea demisia. El il acuza de imoralitate, pentru ca la inceputul saptaminii a votat pentru introducerea incompatibilitatii dintre calitatea de membru si cea de adept al platformei.

Flutur, sprijinit si regretat de PD

Vicepresedintele PD, Cezar Preda, a declarat ca democratii ii sprijina pe Flutur si pe ceilalti 27 liberali „doar din punctul de vedere al continuitatii constructiei Aliantei". „Nu ne intereseaza Flutur si ceilalti din punctul de vedere a ceea ce se intimpla in interiorul PNL, chestiune care este doar problema interna a liberalilor. Proiectul nostru este nici un liberal in afara Aliantei. Liberalii in cauza, in frunte cu Flutur, au o notorietate", a explicat Preda. Ceilalti parteneri de coalitie

PC si UDMR se abtin deocamdata de la orice reactie in legatura cu noua criza din partidul condus de premierul Tariceanu.

Pina unde merge criza Criza din PNL si-a atins virful. Delimitarile au devenit clare. Grupul lui Flutur rupe partidul in doua, singura intrebare care mai ramine legata de soarta PNL este daca actiunea ministrului aproape demisionar sau demis al Agriculturii va duce, in final, si la indepartarea lui Tariceanu. Sansele nu sint foarte mari, formal premierul controlind structurile de decizie ale partidului. O schimbare a liderului ar presupune organizarea unui congres extraordinar, respins deja de conducerea PNL. Si chiar daca acesta ar avea loc, nimic nu asigura si un rezultat favorabil oponentilor lui Tariceanu. De altfel, nici platformistii, nici noul grup disident condus de Flutur nu mai vorbesc despre acest lucru. Situatia e mai putin clara si, prin posibilele consecinte, mult mai grava, in privinta guvernarii. Iesirea, prin demisie sau demitere a lui Gheorghe Flutur din executiv, poate declansa o adevarata criza guvernamentala, una pe care PD, ca sa nu mai vorbim despre opozitie, abia o asteapta. Faptul e cu atit mai probabil cu cit Gheorghe Flutur ar putea fi exclus si din partid, iar acest lucru ar putea declansa practic demersurille oficiale ale platformistilor de infiintare a unui nou partid.