MAI AROMAT. Substanþele volatile de la þelina pot imbunataþi aromele din supa de pui ºi pot da naºtere unor noi reþete culinare inedite, conform unui nou studiu. Cercetatorii au scos la iveala ca micile concentra&tho

MAI AROMAT. Substanþele volatile de la þelina pot imbunataþi aromele din supa de pui ºi pot da naºtere unor noi reþete culinare inedite, conform unui nou studiu. Cercetatorii au scos la iveala ca micile concentraþii ale componentelor pot intensifica proprietaþile dulci ale supei de pui. Testele anterioare asupra gustului au aratat ca limba umana are 10.000 de muguri gustativi ºi cinci senzaþii gustative: dulce, amar, umami (element descoperit de japonezi la inceputul secolului care desemneaza capacitatea proteica a unei mancari), sarat ºi acidulat.

DECIZIE. Preºedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat marþi la palatul Elysee ca va aplica clauza de salvgardare in ceea ce priveºte organismele modificate genetic (OGM) daca exista dubii serioase asupra celor folosite in Franþa. El a facut afirmaþia in contextul in care un comitet ad-hoc trebuie sa se pronunþe miercuri cu privire la porumbul MON 810. Clauza permite interzicerea provizorie a cultivarii sau comercializarii unui OMG autorizat in cadrul UE daca exista vreun risc pentru sanatate sau mediu.

DEZVALUIRE. Efectele pozitive ale ciocolatei negre asupra sanataþii sunt puse sub semnul intrebarii dupa ce un raport care conþine date despre flavanol, intocmit de medicii britanici, a fost publicat. Potrivit studiilor efectuate pana acum, flavanolii pot avea efecte benefice asupra sanataþii umane, intrucat ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care ar putea distruge celulele corpului ºi ar putea cauza stres oxidativ. Dar, conform medicilor de specialitate, acesta poate provoca boli cronice, precum cele cardiovasculare, cancerul, artrita, diabetul ºi Alzheimerul. Industria alimentara susþine ca ºi-a avertizat consumatorii asupra riscului consumului excesiv de ciocolata.

DESCOPERIRE. Afinele pot produce substanþe care au efecte nutriþionale benefice asupra sanataþii noastre, conform unui nou studiu. Cele trei substanþe, Dixiblue, Gupton ºi DeSoto, au fost special concepute pentru a rezista condiþiilor de caldura ºi umiditate crescuta din statele sudice. Cercetatorii lucreaza la conceperea acestor substanþe pentru a introduce afinele in regiunile estice de peste trei decenii.

DAUNATOR. Cerealele pot avea efecte nocive asupra organismului uman, ducand la obezitate, scaderea brusca in greutate sau boli cardiovasculare. Acestea au fost in atenþia cercetatorilor in ultimii 10 ani, in special a acelora din SUA, unde FDA a permis utilizarea in produsele alimentare a unui conþinut de 51% de grane, care erau sarace in grasimi saturate ºi colesterol, pretinzand ca acestea reduc riscul cancerului, a bolilor cardiovasculare ºi a anumitor tipuri de cancer. Termenul "grana" este mult mai apropiat consumatorului decat cel de "fibra", fapt pentru care producatorii il folosesc mult mai des pe ambalaje, fiind ºi mai recunoscut ca sanatos. (N.C.)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.