Democratia nu e un lux, ci o stare naturala este concluzia la care s-a ajuns ieri in urma dezbaterii organizate de Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR).

Echipa condusa de presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, a cistigat ieri la scor strins meciul „Democratia e un lux?" impotriva formatiei editorialistului Pavel Lucescu. Alaturi de ei, Bogdan Draghicescu, elev in clasa a X-a a Colegiului National „Mihai Viteazul", si Dragos Rizescu, din clasa a XI-a a Colegiului de Informatica „Tudor Vianu", au pus in balanta argumentele pro si contra pe marginea temei propuse de ARDOR.

Afirmatori versus negatori

Principalele argumente sustinute de afirmatori (echipa Lucescu) s-au bazat pe cifre si studii internationale care sustin faptul ca nivelul de dezvoltare a democratiei este in relatie directa cu nivelul economic al unui stat. Potrivit acestui rationament, o societate dezvoltata cu un nivel de trai ridicat isi poate permite democratia. Teza negatorilor (echipa Pirvulescu) a pornit de la ideea ca oamenii sint egali, iar democratia se bazeaza pe principiul egalitatii, drept pentru care aceasta devine o necesitate. Dupa expunerea argumentelor, cei 100 de elevi si citiva profesori adunati in sala din Liceul „George Cosbuc" au votat cea mai buna pledoarie. In final, au urmat prelegerile invitatilor si un dialog intre acestia si participanti.

Turneu prin tara

Evenimentul marcheaza lansarea proiectului de conferinte civice „Despre buna folosinta a democratiei", care se va desfasura in perioada noiembrie 2006 - iunie 2007 in scoli din zece localitati din Romania. Initiativa pune fata in fata membri ai societatii civile si reprezentanti ai scolilor autohtone, intr-un moment in care „fiecare dintre parti risca sa se izoleze in proiecte proprii", sustin organizatorii. Totodata, menirea conferintelor este sa-i deprinda pe elevi cu ideea de dezbatere si sa-i invete sa-si sustina punctele de vedere cu argumente si contraargumente. Proiectul este sustinut de familia Ratiu, Siveco Romania si de agentia Selenis.