Autoarea piesei a semnat o scrisoare initiata de studenti pentru mentinerea lui Benoit Vitse in functia de director al Ateneului din Iasi.

Scandal in toata regula intre actuala conducere a Ateneului iesean si primarie. Benoit Vitse, directorul Ateneului si regizorul controversatei piese de teatru „Evanghelistii" a Alinei Mungiu-Pippidi, sustine ca, prin scoaterea la concurs a postului pe care-l detine, primaria nu urmareste decit inlaturarea sa din functie. Mai mult, Vitse afirma ca primaria nu i-a comunicat data concursului, informatie pe care a aflat-o din presa.

Directorul Departamentului de Comunicare al Primariei Iasi, Cosmin Coman, sustine ca oficialitatile nu au facut decit sa respecte legea. Mai exact, Benoit Vitse nu ar fi depus la termen proiectul managerial solicitat de primarie. „Cel pe care l-a depus ulterior nu e proiect, este altceva", sustine Coman.

Studentii il apara

Decizia primariei, care implica inlaturarea lui Benoit Vitse de la conducerea Ateneului, nu a ramas fara ecou. Intr-o scrisoare deschisa transmisa ieri de un grup de actori ai Teatrului National „Vasile Alecsandri" din Iasi se precizeaza: „Cei care rivnesc la postul directorului Ateneului sint o gramada de actori apusi, scriitori geniali care n-au rasarit, poeti metafizici si animatori culturali".

Peste 200 de intelectuali, studenti sau mai in virsta, au intocmit o lista de sustinere a regizorului, lista semnata ieri si de autoarea „Evanghelistilor", Alina Mungiu-Pippidi. Sustinatorii lui Vitse subliniaza ca, in perioada in care functia de director a fost ocupata de Benoit Vitse, Ateneul iesean a fost o „diversitate de expresii culturale".

„Hai sa facem sex"

Benoit Vitse a intrat in conflict cu oficialitatile iesene in urma cu un an, cind a pus in scena „Evanghelistii". La acel moment, Biserica Ortodoxa a solicitat autoritatilor locale suspendarea piesei.

In aceste zile, la Ateneul iesean se joaca o alta piesa controversata: „Axa pamintului trece prin soldurile tale", o piesa muta, doar dans si pantomima. Din piesa nu lipsesc scene in care domina violenta urbana, drogurile si chiar scene de relatii homosexuale. Iar marti va avea loc premiera la „Hai sa facem sex", regizata tot de Vitse, o piesa care s-a aflat la limita interzicerii in Ucraina, tara autorului ei, Valentin Krasnogarov.