Turcia va suspenda toate relatiile cu Franta din domeniul militar ca protest fata de adoptarea de catre Adunarea Generala franceza a legii care cere sanctionarea negarii genocidului armean din 1915.

Inghetarea relatiilor militare inseamna in primul rind ca cele doua state nu vor mai coopera pentru realizarea de proiecte bilaterale. In plus, Ilker Basbug, seful fortelor terestre turcesti, a precizat ca nici o intilnire la nivel inalt nu va mai avea loc deocamdata intre reprezentanti militari de rang inalt turci si francezi.

Basbug a facut aceasta declaratie cu ocazia unei receptii in cinstea implinirii a 23 de ani de la auto-proclamarea Republicii turce Cipru de Nord. Gestul oficialului turc pune inghetarea legaturilor militare dintre Turcia si Franta in contextul mai larg al tensiunilor dintre Ankara si Uniunea Europeana, parte dintre acestea fiind cauzate de refuzul Turciei de a permite accesul liber pe teritoriul sau al navelor cipriote (contrar acordurilor de liber-schimb intre UE si statele candidate).

Inghetarea relatiilor militare dintre Turcia si Franta mai implica si suspendarea comercializarii de armament francez pe piata turceasca.

In replica, un diplomat francez citat de AFP a declarat ca decizia Ankarei nu va avea consecinte de amploare. In primul rind, a explicat el, cele mai multe dintre proiectele de cooperare militara dintre Turcia si Franta nu sint bilaterale, ci au loc in cadrul NATO. In al doilea rind, majoritatea armamentului „francez" comercializat in Turcia sint de fapt produse de companii europene mixte, cum este producatorul de aeronave EADS.