Astazi, la Oradea, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, isi incheie rundele de consultari regionale cu liderii filialelor liberale. Paralel, platformistii anunta noi grupuri de initiativa.

Dupa discutiile de acum o saptamina cu liderii din zona Moldovei, unde Theodor Stolojan are cei mai multi adepti, s-a „nascut" ideea demararii dialogului pentru reintegrarea platformistilor in partid, iar Tariceanu a fost asigurat de sprijinul filialelor din aceasta parte a tarii.

Marti, 14 noiembrie, liderul PNL a obtinut, cu doar doua abtineri, si sprijin din partea filialelor din Muntenia, Oltenia si din Dobrogea. Cu o zi inainte, conducerea PNL adoptase o decizie prin care platformistii se situau „in afara partidului", convocarea unui congres extraordinar a fost considerata ca nefiind oportuna, iar dialogul era agreat doar cu Theodor Stolojan, singurul „reintegrabil" in partid. In tot acest timp a continuat si ofensiva platformistilor, care anuntau organizarea de noi grupuri de adeziune.

Fara probleme in Transilvania

Conform estimarilor oficialilor PNL, astazi, la Oradea, principala tema a discutiilor va viza criza din interiorul formatiunii: platforma Stolojan-Stoica de relansare a liberalismului si apelul la unitate pentru revenirea lui Theodor Stolojan in partid, semnat de mai multi parlamentari si citiva lideri de filiala. Nu se stie daca liderii transilvaneni vor reitera si propunerea lansata saptamina trecuta de Marius Nicoara, presedintele PNL Cluj, de convocare a unui congres extraordinar.

Discutiile de la Oradea este posibil sa aiba aceeasi finalitate cu cele de marti din Bucuresti. Se asteapta o sustinere larga a lui Tariceanu, cu eventuale obiectii sau abtineri din partea filialelor Bistrita-Nasaud si Sibiu, unde exista un procent mai ridicat de sustinatori de-ai lui Stolojan.

Stoica: „In curind inghitim PNL"

Valeriu Stoica a fost contactat ieri de „Cotidianul" pentru a ne spune ce va face alaturi de „secunzii" lui Stolojan, Raluca Turcan si Cristian Boureanu, tinind cont ca liderii PNL nu agreeaza discutii privind revenirea acestora in partid. „Nu va exista o negociere doar cu dl Stolojan. Ori cu toti aderentii la platforma, ori cu nimeni", a spus Stoica.

Intrebat care va fi strategia „platformei", tinind cont de sprijinul oficial pe care filialele il dau echipei Tariceanu, ex- liderul PNL a mentionat: „Nu este vorba despre o sustinere politica. Este vorba despre o sustinere dictata de sumele oferite de catre Guvern". Stoica este in continuare optimist: „Pina in prezent avem 21 de grupuri de initiativa si in curind vom inghiti PNL".

El crede ca i se vor alatura si multi alesi locali, care „vor consfinti sa-si sacrifice posturile de primari si de consilieri".

De cealalta parte, Bogdan Olteanu manifesta si el siguranta: „Nu cred ca vor fi alesi locali care sa renunte la posturi pentru o constructie politica total nesigura si care are la baza, in mare, oameni care au plecat de multa vreme din PNL si o serie de nemultumiti actuali".

Gherila zvonurilor In ultimele doua zile, intre cele doua tabere se poarta, prin intermediul zvonurilor, un adevarat razboi rece. Dinspre zona platformistilor a fost lansat zvonul ca, in zilele urmatoare, Stolojan va anunta aderenta la platforma a vicepresedintelui PNL, Gheorghe Flutur. Oficiali ai PNL nu cred in aceasta eventualitate. Din cealalta parte circula zvonul iminentei unui anunt oficial privind infiintarea, saptamina viitoare, a partidului platformistilor, dar fara parlamentarii partidului, acestia, conform „surselor", neagreind solutia. Contactat de „Cotidianul", Valeriu Stoica a negat categoric „vreo miscare pina la sfirsitul anului".

Platforma si in Bucuresti De ieri, si in Bucuresti exista un nucleu organizat al platformei Stoica-Stolojan, grupul de initiativa fiind condus de senatorul Mircea Cinteza. Din grup mai fac parte deputatul Claudius Zaharia, Mircea Andrei, membru al Curtii de Onoare si Arbitraj a PNL, consilierii generali Florin Bumbas, Mioara Ciuca, Romeo Ilie, Valentin Mircea, Mioara Radu, precum si fostii secretari de stat Flavius Baias si Adrian Miroiu. „Platforma liberala este creata de liberali, pentru liberali. Sintem convinsi de necesitatea unitatii si consolidarii fortelor de centru-dreapta pe scena politica romaneasca", se arata in primul comunicat remis presei de platformistii bucuresteni.