Ultimii membri ai dinastiei Romanov, asasinati in 1918 in urma revolutiei bolsevice, vor putea fi declarati victime ale represiunii sovietice.

O curte din Moscova a ordonat reevaluarea cazului asasinarii tarului Nicolae al II-lea, deschizind astfel calea ca uciderea acestuia sa fie considerata act de represiune politica si nu doar simpla omucidere ca pina acum.

Decizia curtii moscovite a venit in urma judecarii apelului facut de Marea Ducesa Maria Vladimirovna, urmasa a dinastiei Romanovilor, care a adus dovezi ca guvernul bolsevic condus de Lenin a ordonat executarea tarului si a familiei sale.

Drept dovezi, avocatii Vladimirovnei au prezentat procese-verbale ale intilnirii guvernului bolsevic sub conducerea lui Lenin, in care s-a discutat asasinarea, o telegrama de la comitetul regional bolsevic confirmind realizarea executiei, precum si fragmente din memoriile lui Trotki.

Represiune sovietica

Daca noua ancheta va concluziona ca Nicolae al II-lea a fost victima unui asasinat comandat de guvernul bolsevic, el va putea fi reabilitat, sub incidenta legii care solicita repunerea in drepturi a victimelor represiunii sovietice. Reprezentantii Vladimirovnei sustin ca reabilitarea tarului ar fi un act de „justitie istorica si moralitate".

Mizele rejudecarii

In schimb, presa din Rusia speculeaza deja ca reabilitarea ar putea fi numai un punct de inceput in lupta Marii Ducese pentru a recupera o parte din averea familiei regale. Statul rus a confiscat de la Romanovi mai multe palate, domenii, precum si colectii de arta in valoare de sute de milioane de euro. Reabilitarea tarului ar putea constitui si un punct de plecare pentru reinstaurarea monarhiei in Rusia, dar o astfel de optiune va ramine, cel mai probabil, doar teoretica.

Sfintii, dincolo de reabilitare

Patriarhia de la Moscova a respins la rindul sau necesitatea reabilitarii tarului. Conform reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Rusesti, Nicolae nu are nevoie de reabilitare, deoarece este in mod oficial un sfint, el fiind sanctificat in 2000.

Tarul Nicolae al II-lea a abdicat in 1917, cu putin timp inainte de venirea la putere a comunistilor condusi de Lenin. In ianuarie 1918, el a fost asasinat de un pluton de executie impreuna cu sotia si cei cinci copii.