Jumatate din cresterea economica inregistrata de Spania in ultimii cinci ani se datoreaza imigrantilor, arata un raport al guvernului de la Madrid. Romanii ocupa locul trei ca numar de imigranti in Spania.

Cresterea economica a Spaniei s-a ridicat la 3,8%, depasind cifrele prognozate de guvern, iar imigrantii au dus la cresterea cu 50% a numarului locurilor de munca si au contribuit cu 23 de miliarde de euro la bugetul statului. Statisticile oficiale arata ca in Spania locuiesc 3,7 milioane de imigranti, aproximativ 8% din totalul populatiei, cei 400.000 de romani situindu-se pe a treia pozitie, dupa imigrantii latino-americani si nord-africani.

Optimism pe termen mediu

„Este mai probabil ca ambii soti sa lucreze, in conditiile in care au o bona care sa aiba grija de copii", explica raportul rolul imigrantilor in crestere cu o treime a numarului femeilor care au un loc de munca stabil si in reducerea ratei somajului.

Studiul intocmit de Miguel Sebastian, principalul consilier economic al cabinetului Zapatero, releva ca imigratia a dus, in ultimii cinci ani, la o crestere cu 0,3% a venitului pe cap de locuitor. Spre deosebire de opinia incetatenita a impactului negativ al imigratiei, muncitorii straini au contribuit la cresterea bugetara in 2005. Desi imigrantii contribuie mai putin la bugetul statului decit indica numarul lor mare, ei folosesc mai putine servicii, iar „balanta ramine pozitiva pe termen scurt si mediu", se precizeaza in raport. Raportul reprezinta ultima contributie guvernamentala a lui Miguel Sebastian, care va candida, din partea Partidului Socialist, la functia de primar al Madridului, unul dintre orasele cu un procent ridicat de imigranti.

Inca 20 de ani prosperi

Aspectele negative ale imigratiei sint considerate a avea un „impact moderat" asupra productivitatii, din cauza lipsei de experienta si a dificultatilor de adaptare a imigrantilor la o noua cultura. Raportul arata ca lucrurile se vor modifica in jurul anului 2030, atunci cind muncitorii straini se vor retrage din activitate si vor ingreuna sistemul asigurarilor sociale. Spania a adoptat o politica foarte permisiva in privinta migratiei, legalizind statutul a zeci de mii de imigranti, in ciuda protestelor statelor membre UE.