Romania a cistigat ultimul meci din acest an, insa din lotul lui Piturca s-au remarcat doar portarul, trei aparatori si autorul golului. Pe flancuri, unde exceleaza viitoarea adversara, Olanda, la noi a fost vraiste.

Victor Piturca si-a asigurat o hibernare linistita dupa meciul de la Cadiz, egalul pe care spera sa il obtina in fata Spaniei transformindu-se intr-o nesperata victorie. In prima repriza se parea ca tricolorii tin cu dintii de rezultatul de 0-0, existind multe momente cind s-au aparat cu toate liniile. De fapt, retragerea era un rezultat al jalnicei linii de mijloc, cu Marius Maldarasanu dezorientat in teren, iar Ovidiu Petre foarte lent, imprecis si lipsit de idei. In plus, Piturca i-a asezat prea lateral pe Daniel Niculae si pe Ciprian Marica, iar in fata lor Claudiu Niculescu nu prea s-a riscat sa-si sifoneze tricoul in dispute cu aparatorii adversi. Abia dupa pauza, o data cu introducerea lui Rosu (in locul lui Maldarasanu) si trecerea ca virf impins a lui Marica (dupa scoaterea lui Niculescu), Romania a inceput sa capete consistenta ofensiva. Unicul gol, marcat de Marica (min. 58), s-a nascut insa in urma unei actiuni individuale a atacantului lui Sahtior, care a luat mingea de la 30 de metri, a driblat doi spanioli si a sutat de la marginea careului, in dreapta lui Casillas. Pe faza de aparare a fost reconfirmata forma buna a portarului Coman, soliditatea liniei de fundasi centrali Tamas/Chivu si valoarea fundasului stinga Razvan Rat, in timp ce pe dreapta, pe linga Petre Marin (33 de ani), au trecut si anii si, in repetate rinduri, Sylva si David Villa.

Marica nu e de dreapta

La sfirsitul jocului, selectionerul Victor Piturca a punctat textual deficientele noastre: „Am jucat foarte ofensiv, dar am luat masuri la pauza. Vazind anumite slabiciuni, i-am introdus pe Buga si pe Rosu, care au schimbat total jocul. Maldarasanu nu este inca in parametrii optimi, nefiind recuperat total". Constient ca in meciul cu Olanda altele vor fi datele problemei, directorul general al FRF, Ionut Lupescu, a spus: „Am facut o prima repriza mai proasta, dar a doua a fost foarte buna. Principalul cistig dupa meciul cu Spania este acela ca ne-am dat seama ca putem bate o echipa mare. Totusi, pentru a cistiga in fata Olandei, trebuie sa jucam mai bine decit acum". Si din teren s-a vazut diferenta dintre cele doua reprize ale Romaniei, capitanul nationalei noastre, Cristi Chivu, declarind: „Chiar daca jocul n-a fost stralucit in prima repriza, am stiut sa ne sprijinim, sa stringem rindurile si sa indepartam pericolul. In repriza a doua insa, a fost mult mai bine". Referitor la autorul golului, Ciprian Marica, Chivu a spus ca este deja o certitudine pentru nationala, iar cel vizat a spus despre asezarea sa in teren: „In prima repriza mi-a fost mai greu, nu eram obisnuit cu postul, acolo, pe dreapta". In ceea ce-i priveste pe spanioli, acestia au suferit trei infringeri in ultimele patru meciuri disputate, iar presa din tara lor este deja enervata.

Romania, un adversar flescait

„Amical patetic" a titrat „El Mundo", explicind ca „acest 0-1 este raspunsul unui an 2006 lamentabil la nivel de nationala". Influentul ziar madrilen „El Pais" analizeaza adincirea crizei selectionatei iberice, plecind de la mediocritatea adversarului intilnit, si scrie: „Spania nu a fost atractiva nici in fata unui rival flescait precum Romania. Dupa gol situatia insa s-a schimbat, Romania, atit de timorata pina atunci, a facut un pas inainte, iar publicul a inceput sa cinte impotriva lui Luis Aragones si sa acompanieze romanii cu oleuri".

De selectioner se ia si cotidianul „Sport", din Barcelona, care sub titlul „Marea bascalie a Spaniei lui Luis" scrie: „Era Aragones s-a incheiat in acelasi moment cu cel al Cupei Mondiale si fiecare meci este inca un pas catre descompunere totala. Fotbalul academic al Spaniei nu a fost suficient pentru a pune probleme unei echipe a Romaniei, care a inceput tematoare, dar a incheiat semanind panica in suprafata lui Iker Casillas". Jurnalistii de la ABC sint indignati ca Spania a fost infrinta de un adversar atit de slab cotat - „Doamnelor, domnilor, respectabil public, aceasta nationala este o gluma. Nici mai mult, nici mai putin. Nici cu cei dintotdeauna, nici cu fete noi, aceasta echipa nu are remediu. A intrat intr-o dinamica negativa, in care nu este capabila sa obtina doua victorii consecutive, nici macar in fata unui adversar atit de slab ca Romania. Desi, ca sa fim sinceri, dupa ce am vazut aseara, nu stim cine este mai slab. Sau stim. Spania" -, iar „Las Provincias" este si mai dur: „Publicul nu mai asteapta nimic de la o selectionata mohorita si a luat ca pe o gluma infringerea in fata unei Romanii vulgare".

Stoichita a dat chix Antrenorul Mihai Stoichita a ratat obiectivul de a califica nationala Kuweitului la turneul final al Cupei Africii pe Natiuni, iar demiterea sa de la cirma acestei echipe este o chestiune de ore. In meciul decisiv pentru ocuparea locului secund al grupei preliminare D, nationala, al carei antrenor este romanul, a pierdut cu 1-2 in Bahrein, invingatoarea obtinind astfel si locul in faza finala.

Ciprul zguduie Germania Medaliata cu bronz a CM 2006 a luat doar un punct din Cipru, golul egalizator primindu-l dupa o greseala mare a portarului lui Stuttgart. Germania nu a reusit sa bata selectionata Ciprului, in deplasare (1-1), in al patrulea sau meci din preliminariile Euro 2008, intr-o seara de miercuri marcata de victoriile Croatiei (4-3 in Israel) si Rusiei (2-0 in Macedonia), care coboara selectionata Angliei pe locul 3 in clasamentul grupei E. In meciul de la Nicosia, Michael Ballack si-a sarbatorit devreme a 75-a aparitie in tricoul Mannschaftului, deschizind scorul dupa doar un sfert de ora de joc, insa Panzerele nu au mai pus dupa aceea in mare pericol poarta gazdelor. Aproape de finalul primei reprize a venit egalarea, cu largul concurs al portarului Timo Hildebrandt, care nu a reusit sa retina voleul lui Okkas. Grupa A, singura cu opt echipe, are in frunte selectionata Finlandei, nordicii adunind 11 puncte dupa ce au invins cu 1-0 selectionata Armeniei. O urmeaza, la un punct, nationala Poloniei, care a cistigat in Belgia, si Serbia, care miercuri seara a avut programat un amical in care a fost egala Norvegiei. (D.S.)