"Zece pentru Romania", proiect initiat de Realitatea TV si bazat pe o cercetare sociologica realizata de patru institute de sondare a opiniei publice (INSOMAR, IMAS, TNS - CSOP, CURS), isi propune identificarea si recunoasterea la nivel national a ce
"Zece pentru Romania", proiect initiat de Realitatea TV si bazat pe o cercetare sociologica realizata de patru institute de sondare a opiniei publice (INSOMAR, IMAS, TNS - CSOP, CURS), isi propune identificarea si recunoasterea la nivel national a celor mai valoroase personalitati ale momentului - elitele societatii anului 2006.
Editia proiectului "Zece pentru Romania" de anul acesta difera fata de editia din anul trecut prin introducerea unor noi categorii profesionale si prin schimbarea metodologiei cercetarii: anul acesta categoriile profesionale cercetate au fost structurate in "elite conduse" si "elite conducatoare", iar cercetarea a fost realizata dintr-o dubla perspectiva: a membrilor breslei cercetate si a opiniei publice.
O prima etapa a cercetarii s-a incheiat, cea dedicata "elitelor conduse". Acum a venit randul "elitelor conducatoare" sa fie cercetate, iar ministrii sunt primii vizati.
Daca in anul 2005 opinia publica a evaluat toate categoriile profesionale, in baza criteriului notorietatii, anul acesta, din dorinta de a inlocui acest criteriu cu cel al valorii, si breasla isi evalueaza membrii.
Cu aceasta ocazie, rezultatele cercetarii realizate in randul opiniei publice (in anul 2005) privind o anumita categorie profesionala pot fi confruntate cu rezultatele cercetarii furnizate de membrii breslei respective (in 2006).
Aspecte interesante
Emisiunea "Zece pentru Romania" transmisa duminica aceasta pe Realitatea TV incepand cu ora 16.30, este dedicata ministrilor, categorie profesionala analizata anul trecut de publicul larg. Rezultatele cercetarii de anul acesta pentru categoria "ministri" vor fi confruntate in cadrul emisiunii "Zece pentru Romania" cu rezultatele cercetarii de anul trecut.
Invitatii domnului Tatulici: Mihai Razvan Ungureanu - ministrul Afacerilor Externe, Monica Macovei - ministrul Justitiei, Gheorghe Barbu - ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Sulfina Barbu - ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Adrian Iorgulescu - ministrul Culturii si Cultelor vor comenta si dezbate, alaturi de jurnalistii prezenti, atat rezultatele cercetarii, cat si aspecte legate de mandatele lor.
In anul 2005, in clasamentul ministrilor stabilit de publicul larg figura pe prima pozitie doamna Mona Musca. Pe urmatoarele pozitii se aflau:
2. Monica Macovei
3. Gheorghe Flutur
4. Mihai Razvan Ungureanu
5. Vasile Blaga
6. Ionut Popescu
7. Codrut Seres
8. Mircea Miclea
9. Eugen Nicolaescu
10. Sulfina Barbu
Anul acesta, in urma cercetarii realizate in randul ministrilor, nominalizatii (prezentati aici in ordine alfabetica) sunt: Teodor Atanasiu, Sulfina Barbu, Vasile Blaga, Anca Boagiu, Radu Berceanu, Gheorghe Flutur, Monica Macovei, Eugen Nicolaescu, Codrut Seres, Mihai Razvan Ungureanu.
Comparand cele doua liste se observa ca Mona Musca, Ionut Popescu si Mircea Miclea dispar anul acesta din lista celor mai buni ministri. Ceilalti sapte se regasesc si in 2006 si nici unul dintre cei care isi pastreaza portofoliul de ministru si in 2006 nu paraseste lista primilor 10 ministri ai Romaniei. Nou intrati anul acesta sunt Teodor Atanasiu, Radu Berceanu si Anca Boagiu.
In ceea ce priveste criteriile de performanta definite in cercetarile sociologice din 2005/2006, alte aspecte interesante ies la iveala. Astfel, in prima etapa a cercetarii din 2006 (in interiorul breslei), criteriile de performanta decise de breasla sunt:
1. Sa aiba calitati de leader / Sa stie sa conduca un colectiv
2. Sa fie un bun expert in domeniul pe care il gestioneaza
3. Sa fie onest
Observam ca aceste criterii difera semnificativ de cele definite de opinia publica in 2005:
1. Este cinstit/ nu este corupt
2. Este competent
3. Pune interesul public inaintea celui al partidului sau/ al Guvernului
De ce publicul aplica mai intai filtrul cinstei/lipsei coruptiei in conditiile in care autoritatile anunta succese majore in lupta impotriva coruptiei? Ce au de spus ministrii despre acest fapt? (se pare ca nu prea multe din moment ce, intre criteriile definite de ei, onestitatea este doar pe locul trei) Care este cauza prapastiei imense intre ceea ce se "vinde" poporului si perceptia publicului asupra realitatii? Oare cine este vinovat de faptul ca, peste o luna si jumatate, Romania va fi cea mai corupta tara din Uniunea Europeana?
Raspunsurile acestor intrebari, dar si multe alte aspecte interesante legate de activitatea celor care ne conduc, veti afla la emisiunea "Zece pentru Romania" de duminica seara transmisa pe Realitatea TV, incepand cu ora 16.30.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.