Activitatea de la combinatul galatean ar putea fi suspendata pentru ca nu au fost respectate angajamentele privind investitiile in protectia mediului. Potrivit Garzii Nationale de Mediu (GNM), la sfasitul lunii iulie 2006 a fost finalizat un control
Activitatea de la combinatul galatean ar putea fi suspendata pentru ca nu au fost respectate angajamentele privind investitiile in protectia mediului. Potrivit Garzii Nationale de Mediu (GNM), la sfasitul lunii iulie 2006 a fost finalizat un control tematic la Mittal Steel Galati, unde au fost identificate ca neindeplinite trei masuri din Programul de conformare aferent Uzinei de Otelarii Refractare.
Investitiile de mediu la 20% din necesar
In noiembrie, Garda Regionala de Meidu Galati a mai facut o verificare la combinat, impreuna cu reprezentantii Agentiei de Protectia Mediului Galati, cand a constatat ca nu au fost indeplinite cerintele stabilite la controlul din iulie. Comisariatul GNM-Galati a sanctionat societatea cu amenda contraventionala in valoare de 100.000 de lei (n.r. - un miliard de lei vechi) si a propus Agentiei de Protectie a Mediului Galati demararea procedurii legale pentru suspendarea autorizatiei de mediu a Mittal Steel SA Galati, se arata in comunicat.
"Combinatul de la Galati are autorizatie de mediu din 2001, eliberata in conditiile legislative de atunci. Intre timp, prin adoptarea normelor comunitare, combinatul a intrat sub incidenta Directivei IPPC (n.r. - prevenirea si controlul integrat al poluarii), care presupune emiterea unei autorizatii integrate de mediu. La ora actuala, Mittal Steel a depus documentatia completa pentru emiterea noii autorizatii. Numai ca, pana la emiterea noii autorizatii, societatea trebuie sa se conformeze programului de mediu pe care si l-a asumat prin autorizatia din 2001", a declarat Silvian Ionescu, comisarul general al GNM. Ionescu a precizat ca, prin programul de conformare stabilit la emiterea autorizatiei de mediu din 2001, combinatul galatean sa se angajaze la investitii de mediu de aproximativ 100 de milioane de dolari, cu o medie de 20-25 milioane de dolari pe an. "In realitate, au fost facute investitii de 10-20% din valoarea stabilita. Chiar si in acest an investitiile se ridica la 16-20% din programul pe 2006", a spus Ionescu.
Dosare penale la orizont
Seful Garzii Nationale de Mediu nu exclude posibilitatea de a face demersurile pentru intocmirea de dosare penale pentru conducerea combinatului, pentru ca nu au fost luate masurile legale pentru protectia mediului. El i-a acuzat pe acestia ca "au mintit in public, anuntand ca au facut investitii mari in protectia mediului. "Obiectivul nostru nu este de a inchide combinatul, ci de a asigura protectia mediului. Acesta este ultimul avertisment dat societatii, avertisment premergator inchiderii Mittal Steel Galati", a completat Silvian Ionescu. De remarcat, legislatia in domeniu stipuleaza ca, in lipsa autorizatiei de mediu, suspendata sau anulata, agentul economic nu poate functiona.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.