Utilizarea anchetelor judiciare, a dosarelor, a procurorilor drept instrument al luptei politice se dovedeste a fi o arma cu trei taisuri. Sunt compromise, astfel, credibilitatea Justitiei si lupta impotriva coruptiei. Adversarii sunt atacati prin mi
Utilizarea anchetelor judiciare, a dosarelor, a procurorilor drept instrument al luptei politice se dovedeste a fi o arma cu trei taisuri. Sunt compromise, astfel, credibilitatea Justitiei si lupta impotriva coruptiei. Adversarii sunt atacati prin mijloace incorecte, ceea ce conduce la un efect contrar aceluia de insanatosire a vietii politice. Si, in plus, acelasi mecanism se intoarce implacabil, ca un bumerang, impotriva initiatorilor. Este exact ceea ce s-a intamplat atat sub guvernarea Nastase, cat si acum, cand rolul de asa-zis arhanghel al luptei pentru intronarea legii - in realitate, o modalitate de a solutiona problemele politice prin dreptul fortei - l-a preluat Traian Basescu. Situatia complexa in care se gaseste un personaj puternic, de talia lui Adrian Nastase, poate fi explicata multumitor utilizand aceasta cheie.
Guvernarea Nastase, notabila sub aspectul performantelor in plan economic si in politica externa, a mai avut si o componenta otravita. Aceea a metodei de lupta politica interna contra reprezentantilor opozitiei, dar si a fruntasilor PSD. Nastase a incercat sa-si transeze raporturile de forta utilizand sabia cu trei taisuri. Sa ne amintim dosarul penal al lui Ioan Muresan, fostul ministru taranist al Agriculturii. Acesta a fost haituit in fel de fel de anchete, pana cand intreaga istorie s-a topit intr-un nor de fum. Evident, Muresan nu a fost singurul reprezentant CDR caruia i s-a aratat pisica. Punerea sub ancheta a unor fosti membri ai administratiei publice centrale si locale, dar si a unor oameni de afaceri apropiati ai CDR a fost un semnal politic transmis de Nastase opozitiei, prin intermediul procurorilor, pentru a-si cumpara liniste, macar in primul ciclu guvernamental. Reinsurubarea noilor structuri pesediste, translatia catre partidul-stat, piratarea la scara nationala a primarilor, consilierilor si parlamentarilor opozitiei nu puteau fi operate in conceptia primitiva a jucatorilor politici decat sub presiunea mandatelor de arestare. Este de notorietate, in acest context, conflictul politic Nastase-Basescu, care atunci cand s-a acutizat, l-a determinat pe primul sa-l ameninte in mod public pe cel de-al doilea ca "va fi cautat la Flota". Ceea ce s-a si intamplat. Basescu, impreuna cu alte zeci de persoane, a ajuns capo di tutti capi al unor investigatii de proportii nemaiintalnite, efectuate de sute de politisti si de zeci de procurori. Uriasul dosar penal a ajuns in instanta, victimele inscenarii riscand ani grei de inchisoare, in eventualitatea in care si Justitia s-ar fi dovedit obedienta. Iar afacerile grupului sau de interese au fost grav lezate. Dar aceasta a fost, cum spuneam, doar fata vazuta a iceberg-ului. Pentru ca opozitia era lovita la greu in toate judetele. Adrian Nastase nu s-a oprit, insa, aici. Profitand de succesele guvernarii, care in buna masura ii pot fi atribuite, a incercat sa isi calareasca mai bine si propriul partid. Cum? Utilizand, din nou, cea mai comoda arma a autocratilor, costumati in democrati. Din nou, blestemata utilizare a militienilor si procurorilor. Transformati din instante si avocati ai intereselor statului in slugi ale trecatoarei puteri politice. Faimoasa "baroniada", care a fost o reglare de conturi in interiorul PSD si o forma de atentionare exemplara a potentialilor inamici din interior, a fost insotita de prima mare dosariada post-Ceausescu. Vizati fiind fruntasi locali si centrali PSD.
Ma intreb cu groaza: ce s-ar fi intamplat daca Nastase ar fi castigat prezidentialele? Cum ar fi evoluat dosariada? Dar ce se intampla acum, sub Basescu? Si, mai ales, ce va fi dupa Basescu? Pe maine.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.