Aceasta a fost caracterizarea facuta de Martin Schulz, liderul Grupului Socialist din Parlamentul European, postului "Comisar pentru multilingvism" propus lui Leonard Orban. O zona de responsabilitate "nedemna de un comisar", a mai adaugat Schulz, adaugand, in cadrul unei conferinte de presa, ca "odata cu cresterea xenofobiei si rasismului in UE, minoritatile au nevoie de protectie, avand nevoie de propriul lor Comisar. Totalul populatiei rroma in UE, spre exemplu, este mai mare decat populatia din mai multor state membre ale Uniunii". Astfel interpelat la Strasbourg, presedintele Comisiei Europene replica moale, zicand ca, de fapt, nu numai de multilingvism fuse vorba, ci si de protectia drepturilor culturale.
Animati de cele mai bune si umaniste sentimente, plini de dragoste si respect pentru Romania, liderii socialisti vor sa plaseze cu dragalasenie acest cartof fierbinte in manutele romanului Leonard Orban. Evident, pe baza unei lucrari pornite la cererea, sau cel putin cu stiinta grupului socialistilor romani, avandu-l in frunte pe Adrian Severin. Nu stiu daca si cu stirea PSD-ului, sau macar cu un mandat expres de negocieri din partea lui Mircea Geoana. Poate insa nici nu conteaza ce-ar zice Mircea Geoana, in caz ca l-ar intreba cineva.
De ce un cartof fierbinte? Un singur exemplu poate fi suficient. De ani de zile, reprezentantii Ungariei ataca in orice ocazie posibila autoritatile Romaniei, mai ales in Parlamentul European, pentru ceea ce ei descriu ca lipsa unor masuri convingatoare si eficiente de protectie a minoritatii maghiare de la noi. Atacuri materializate, in urma cu ceva timp, prin celebra prevedere inscrisa in precedentul Raport Moscovici prin care Romaniei i se cerea sa ia de urgenta masuri suplimentare de protectie a identitatii culturale a minoritatii maghiare. Paragraf sustinut cu nadejde de reprezentantii partidului lui Orban. Nu Orban al nostru, ci Orban al lor, cel de la FIDESZ. De atunci, discursul s-a modulat cu o nuanta suplimentara (profund semnificativa in contextul de azi), incluzand si minoritatea rroma. Asta in conditiile in care minoritarii asa-zis discriminati de la noi merg mai departe, absolut nestanjeniti, in proiectul "tara Secuilor". In fapt, incercare de substantiere a unei secesiuni pe baza de referendum sustinut si de bisericile din zona.
Si, in mod evident, aceasta va fi o problema din pachetul de prime urgente caruia va trebui sa-i faca fata noul nostru comisar. Pentru ca, nu-i asa, la cine vor veni sa se planga de acum inainte domnii Fodor Imre si Laszlo Tökes, eventual luandu-i de mana si pe colegii intru proiecte Severin si Frunda? Pai tocmai la omul care va trebui sa sustina validitatea europeana a demersului "tara Secuilor". Si, evident, la fel de impartial, va trebui sa se pronunte pe toate problemele similare, cu inalt sau foarte inalt potential de explozie imediata. Cum ar fi cel din Kosovo unde, foarte curand, cineva de la Bruxelles va trebui sa iasa si sa zica ceva de dreptul minoritatilor in raport cu dictatura majoritatii.
Teoretic, este posibil ca, dintr-o buna gestionare a unui asemenea portofoliu, UE sa aiba de tras ceva beneficii deloc de neglijat. Mai ales ca nu gasise pe nimeni doritor sa se bata cu bascii, cu cei din Irlanda de Nord, cu kosovarii, cu maghiarii din Romania, Voievodina sau din alte zone, care sa valideze o plangere a gagauzilor pe discriminare culturala, sau pe cele ale comunitatilor musulmane pe problema interzicerii portului valului, pe violarile drepturilor minoritatilor sexuale sau religioase (in cazul sectelor puse in afara legii in unele state UE)... Teoretic. Dar tot cartof fierbinte se cheama ca este. Servit cu mana noastra.