Pe fondul scandalului gazelor, Constantin Ciupagea, consilier de stat in cadrul Cancelariei premierului, a dat o proba de necunoastere a domeniului. El a declarat, conform Mediafax, ca "In 2007 am putea asista la o retragere totala a Guvernului de la
Pe fondul scandalului gazelor, Constantin Ciupagea, consilier de stat in cadrul Cancelariei premierului, a dat o proba de necunoastere a domeniului. El a declarat, conform Mediafax, ca "In 2007 am putea asista la o retragere totala a Guvernului de la stabilirea preturilor la gaze pentru consumatorii industriali si la o asumare a intregii responsabilitati pentru preturile platite de populatie". Aceasta actiune ar putea reprezenta un element de risc, intrucat nu este cunoscut nivelul la care vor ajunge preturile, a mai spus oficialul. De asemenea, Guvernul intentioneaza sa renunte, treptat, la deciziile administrative cu influente asupra economiei. "Va continua sa creasca ponderea sectorului privat si in ceea ce priveste puterea de decizie", a spus Ciupagea. De remarcat, nici in prezent Guvernul nu ar trebui sa se implicie in stabilirea preturilor la gaze pentru orice fel de consumatori, fie ei industriali sau casnici. Pentru aceasta exista o autoritate in materie, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), care se ocupa cu stabilirea preturilor pentru consumatorii captivi, printre care si populatia. ANRGN se afla doar in coordonarea primului ministru, fara ca acesta sau alti membrii ai Guvernului sa aiba dreptul sa intervina in stabilirea preturilor. De altfel autonomia ANRGN a fost asumata inca de la inchiderea Capitolului Energie, in 2004, de aderare la UE. In plus, piata gazelor este deschisa in proportie de 75%, cea ce inseamna ca majoritatea consumatorilor industriali pot cumpara gaze de oriunde vor, la preturi negociate. Mai mult, de la 1 iulie 2007 piata gazelor trebuie deschisa 100%, ceea ce inseamna ca fiecare roman va avea posibilitatea sa negocieze contractul de gaze.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.