"Costurile operatiunilor de sterilizare sunt mai mari si in acest an, fata de veniturile obtinute din administrarea rezervelor internationale, dar pierderea va fi mult mai mica decat in 2005", a declarat, ieri, viceguvernatorul bancii centrale, Eugen
"Costurile operatiunilor de sterilizare sunt mai mari si in acest an, fata de veniturile obtinute din administrarea rezervelor internationale, dar pierderea va fi mult mai mica decat in 2005", a declarat, ieri, viceguvernatorul bancii centrale, Eugen Dijmarescu (foto), la un seminar bancar organizat de BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor. La randul sau, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a apreciat ca pierderea bancii centrale ar putea sa nu depaseasca jumatate din cea consemnata anul trecut. Pierderea financiara a bancii centrale s-a ridicat in 2005 la 3,06 miliarde lei, echivalentul a 832 milioane euro, potrivit datelor publicate in bilantul contabil al institutiei. Rezervele internationale ale BNR insumau, la finele lunii octombrie, 22,7 miliarde de euro, din care 1,6 miliarde euro reprezinta rezerva de aur. Rezervele minime obligatorii constituite de banci insumeaza 7,4 miliarde euro din rezerva valutara gestionata de BNR, iar 2,9 miliarde euro sunt sumele in valuta ale Trezoreriei Statului. Astfel, rezerva valutara neta a bancii centrale insumeaza doar 12,4 miliarde euro, nivel considerat de viceguvernatorul Dijmarescu ca fiind suficient. (G.R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.