Spatii, contexte si abordari alternative este tema principala a celei de-a doua editii a Bienalei Tinerilor Artisti din Bucuresti.

— Ioana CALEN

Ieri s-a incheiat a doua editie a Bienalei Tinerilor Artisti, eveniment organizat de fundatia Meta si Institutul Goethe din Bucuresti, care a inceput pe 14 octombrie. Tema acestei editii este „Absent Without Leave (AWOL)", inspirata de sloganul „Art is Always Somewhere Else" („Arta este intotdeauna in alta parte"). AWOL este un termen care desemneaza o persoana care si-a parasit postul fara permisiune. „Pe linia acestui concept, scopul bienalei si al artistilor, din aceasta perspectiva, este acela de a cauta si a crea spatii si situatii alternative pentru a prezenta si a experimenta arta", scrie in catalogul de prezentare al bienalei.

Arta contra institutii

Expozitia bienalei s-a axat, in principal, pe un discurs antiinstitutional, angajat politic si social. Citeva proiecte care reflecta pozitia generala a bienalei sint: „Non in musaeo fit ars", titlul latin al proiectului lui Tobias Sternberg, „Arta nu se produce in muzee", rezultatul investigatiei artistului suedez asupra contextului cultural romanesc; „Eu sint pentru tine un strain, asa cum si tu esti pentru tine un strain", curator Branko Franceschi; „Conflict, patologii moderne si tactici de disparitie", proiectul lui Alejandro Vidal. La bienala au fost expuse proiectele a 50 de artisti din Europa, dar si din Brazilia, Argentina si Statele Unite ale Americii. Principalele evenimente ale bienalei sint expozitii, ateliere si mese rotunde pe marginea problematicii conceptuale a evenimentului. Printre tinerii artisti romani care au participat la bienala se numara Duo van der Mixt, Victor Man, Gili Mocanu, Florin Tudor&Mona Vatamanu, George Vasilache.