Fostii ministri de Externe in special au fost criticati in termeni duri, la Tripoli, de presedintele Traian Basescu, pentru ca au preferat luxul Occidentului in detrimentul relatiilor cu Orientul si lumea araba.

In debutul primirii reprezentantilor diasporei romane din Libia, unde s-a aflat intr-o scurta vizita oficiala la invitatia omologului sau de la Tripoli, seful statului roman a criticat fostele guverne ale Romaniei, cu accent pe ministrii de Externe, pentru ca „erau obisnuiti sa mearga cu politica externa doar pina la Bruxelles".

O fi Plesu?

Fara sa uite ca printre fostii sefi ai diplomatiei de la Bucuresti s-a aflat si ex-consilierul sau prezidential pe probleme externe, filosoful Andrei Plesu, presedintele a deplins faptul ca „toti filosofii politicii externe din Romania nu stiu sa ia drumul tarilor din Africa si Asia". Pe un ton ce devenise iritat, seful statului s-a oprit si asupra „dispretului" unora dintre politicienii romani „pentru orice altceva decit Bruxelles si pentru hoteluri de cinci stele". Parerea presedintelui este ca „vine vremea cind se platesc toate facturile arogantei si ale lipsei de discernamint". Mai mult, seful statului a explicat si faptul ca „piata pe care am pierdut-o aici n-o s-o mai cistigam decit in foarte multi ani. Si nu doar aici. O data cu Revolutia, am considerat ca ne-am urcat in nori. Aici discutam de interese!". In afara lui Andrei Plesu, pina la Mihai Razvan Ungureanu au mai ocupat functia de ministru al Afacerilor Externe: Sergiu Celac, Adrian Nastase, Teodor Melescanu, Adrian Severin, Petre Roman si Mircea Geoana.

Gaddafi, invitat la Bucuresti

La intrevederea cu romanii din Libia, Basescu i-a invitat pe omologul sau de la Tripoli, colonelul Al-Gaddafi, dar si pe liderii guvernului si parlamentului sa viziteze Romania. Basescu le-a spus oamenilor de afaceri romani care au relatii cu Libia ca nu vor mai avea greutati dupa ce, pina la sfirsitul anului, va fi incheiat Acordul pentru evitarea dublei impuneri si vor fi actualizate cele 12 tratate bilaterale intre Romania si Libia. Acum, in Libia sint vreo 500 de romani, dupa ce la finele lui 1989 erau aproape 5.000.

Libia ne este datoare Datoriile Libiei catre Romania ating valoarea de 37,63 milioane de dolari si 21,72 milioane de dinari libieni, ceea ce inseamna 111,74 milioane de dolari la cursul oficial de 3,4 dolari pentru un dinar libian de la sfirsitul lui 1989. Datoriile provin din activitatea de comert exterior si din contractele guvernamentale desfasurate inainte de 1989. Operatiunile au fost realizate in baza unor acorduri de colaborare. Ministerul Finantelor incearca acum sa recupereze sumele, iar ce va reusi sa scoata va ajunge in portofoliul Fondului Proprietatea. Cea mai mare problema ramine recunoasterea datoriei la cursul dinar-dolar din 1989, care era de trei ori mai ridicat decit in prezent.

— Cristian OPREA, Tripoli