Surprize la numaratoarea creditelor si actionarilor institutiilor financiare nebancare. Cele mai active IFN pe piata imprumutului erau, de fapt, detinute de banci.

Procesul de autorizare a institutiilor financiare nebancare (IFN) a dat posibilitatea Bancii Nationale nu numai sa identifice actionariatul acestora, ci si sa treaca de la estimari la cifre mai exacte asupra ponderii acestora pe piata creditului. Surpriza nu a intirziat sa apara. Majoritatea finantarilor acordate au avut in spate banci comerciale, IFN-urile in cauza avind in proportie de 88% actionariat bancar.

Bancile si-au facut IFN-uri

Aproximativ 55% dintre finantari au provenit de la IFN aflate in proprietatea a 13 banci comerciale, care detin 88% din capitalul institutiilor financiare nebancare.

Ponderea creditelor acordate de institutiile financiare nebancare afiliate unor banci era, la sfirsitul anului trecut, mai mult de jumatate (55,4%) din totalul creditelor acordate de IFN-uri, a declarat joi prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu, la un seminar organizat de Alpha Bank si BNR. „Bancile si-au facut IFN-uri ca sa evite reglementarile din domeniul bancar", a explicat Georgescu, care a precizat ca, din totalul activelor institutiilor financiare nebancare, cele cu actionari majoritari banci aveau 46,6%. In prezent exista 13 banci care au IFN-uri, a adaugat prim-viceguvernatorul.

Imprumuturile nebancare cresc rapid

Creditele acordate de IFN-uri au crescut, la sfirsitul anului trecut, cu 52,7% (9,3 miliarde de lei noi), comparativ cu perioada similara din 2004, iar activele IFN-urilor s-au majorat cu 50,5% (12,1 miliarde de lei noi), in timp ce sursele imprumutate au urcat cu 51% (8,5 miliarde de lei noi. Activele bancare au crescut mai lent decit activele IFN-urilor, dar institutiile financiare nebancare au avut o baza de plecare destul de scazuta, a spus Georgescu. La sfirsitul anului 2004, raportul dintre activele IFN si cele bancare era de 8,8%, in timp ce la finalul lui 2005 era de 9,3%, conform prim-viceguvernatorului.

Prelungire de termen la autorizare

In prezent exista la Registrul general si special 221 de IFN-uri, dintre care 30 au trecut prin filtrul de inregistrare, iar in Registrul de evidenta sint 4.470 de entitati, dintre care 1.312 au primit autorizatie. Societatilor care nu au primit autorizatie li se prelungeste termenul de finalizare, dar estimam ca procesul se va incheia in trei-patru luni. In acest moment exista 23 de societati de leasing si trei de credite de consum care sint in organizare.

Renuntare la restrictii Banca Nationala a Romaniei (BNR) intentioneaza sa renunte treptat la restrictiile administrative din politica monetara, incepind din ianuarie 2007, pastrind ca instrumente de control operatiunile de sterilizare in piata, rezervele minime obligatorii si dobinda de referinta, a declarat joi Napoleon Pop, membru al Consiliului de Administratie al BNR. In opinia oficialului BNR, restrictiile impuse sistemului bancar au dus la cresterea competitivitatii, fara a influenta in mod negativ cresterea economica.