Peste 60% dintre tinerii romani nu au fost niciodata la teatru. Cei mai multi dintre ei se uita zi de zi la televizor.

80% dintre tinerii romani nu au fost niciodata la un concert de muzica clasica, iar 62% dintre ei nu au vazut vreun spectacol de teatru. In schimb, trei sferturi se uita zilnic la televizor, arata studiul „Despre Situatia Tinerilor din Romania" realizat de Pro Youth in 2006. Nici cinematograful nu mai este frecventat de tineri. Procentul celor care nu au mers niciodata la cinematograf este surprinzator de mare: aproape jumatate dintre ei nu au intrat niciodata intr-o sala de cinema. Studiul a fost realizat de Asociatia Pro Youth in colaborare cu USR pe un esantion reprezentativ de 1.200 de tineri cu virste cuprinse intre 14 si 29 de ani, din toata tara. „In Romania, cultura nu este promovata la nivel national. Tinerii au multe probleme pe cap si nu le mai arde de cultura. Toti vor sa ajunga cit mai repede pe picioarele lor, iar cultura trece pe un plan secundar. O alta cauza pentru aceasta situatie este si lipsa banilor. Un spectacol bun de teatru costa destul de mult, iar pentru un student cu bursa sociala, de exemplu, este un efort prea mare", spune Marian Rujoiu, presedintele Asociatiei Pro Youth.

Literatura rasfoita

Cititul nu se afla nici el in topul preferintelor tinerilor. Aproape un sfert dintre ei nu au citit niciodata literatura, iar procentul celor care citesc ziare in fiecare zi nu depaseste 20%. De asemenea, in plina era digitala, 35% dintre ei nu folosesc Internetul, iar 30% nici macar nu s-au jucat vreodata pe calculator. Totodata, aproape un sfert dintre subiectii studiului nu au mers niciodata intr-un club sau o discoteca, iar concertele de muzica moderna abia reusesc sa atraga 42% dintre tinerii romani.Cultura gratuita prin Unifest

Dupa aflarea acestor rezultate, reprezentantii Uniunii Studentilor din Romania (USR) incearca sa ofere posibilitatea studentilor de a merge gratuit la evenimente culturale. „Festivalul Unifest nu a fost numai o ocazie in care studentii au avut acces gratuit la teatru, la opera, la film sau la muzee, a fost un eveniment ce a declansat in studenti dorinta de a lua parte la actul de cultura. Este nevoie de cultura, acest lucru dovedindu-se prin avalansa solicitarilor venite din partea studentilor pe parcursul evenimentului", spune George Paduraru, presedintele USR.