Cumparatorul de echipamente IT sau electronice va plati sncepand cu 2007, pe langa pretul aparatului si TVA, o taxa vizibila sau taxa verde, de mediu, care ar putea urca pana la 20 euro, a declarat pentru NewsIn Valentin Negoita, presedintele asoc
Cumparatorul de echipamente IT sau electronice va plati sncepand cu 2007, pe langa pretul aparatului si TVA, o taxa vizibila sau taxa verde, de mediu, care ar putea urca pana la 20 euro, a declarat pentru NewsIn Valentin Negoita, presedintele asociatiei APDETIC.
Presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC) a spus ca producatorii si distribuitorii "nu vor da bani din buzunarul lor ci vor pune o 'taxa verde' prin care consumatorul va plati costurile reciclarii".
Aceasta taxa va fi stabilita sn functie de greutatea produsului si vizeaza electrocasnice, lampi si corpuri de iluminat, dar si produse IT. "La achizitionarea unui televizor, taxa verde va fi de aproximativ cinci - sase euro, suma care acopera costurile de colectare, reciclare si marketing (informarea populatiei), sn cazul unui frigider, proportional, taxa va urca sn functie de greutate, dar nu va depasi 20 de euro", a exemplificat Negoita.
Cadrul legislativ din Romania privind taxarea ecologica a produselor IT si electronice consta sn Hotararea de Guvern nr. 448/2005, care traduce Directiva Comisiei Europene nr. 96/2002.
sn centrul legii se afla taxa vizibila sau taxa verde care urmareste ca pentru revalorificarea componentelor de sticla, plastic si metal din echipamentele electronice si pentru protejarea mediului snconjurator sa fie tinuti raspunzatori producatorii sau importatorii acestor echipamente. Totodata, "pe scurt, legea vizeaza colectarea gratis de la populatie a vechiturilor", a spus Negoita.
Administratiile locale, conform legii, sunt obligate sa organizeze puncte de colectare si sa le popularizeze sn comunitate. Exista doua variante de colectare a deseurilor de catre primarii, afirma Negoita: cea voluntara, "te duci si lasi marfa la punctul de colectare" si varianta transportului contra cost.
sn paralel, exista si solutia "old for new" (vechi pentru nou): "pentru orice produs cumparat producatorul sau importatorul este obligat sa smi ia vechitura", spune Negoita, "pentru ca si producatorii trebuie sa satisfaca datoriile lor de colectare".
Firmele vor avea si ele posibilitatea sa ssi snnoiesca infrastructura IT, renuntand la computerele sn schimbul aparatelor vechi, care vor fi trimise comerciantilor.
"Stadiul implementarii acestei legi este snca incipient. Pana acum aproape toti producatorii si importatorii si-au sndeplinit obligatia de a se snregistra la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului", a spus Negoita. Subsecvent, acestia trebuie sa ssi organizeze reciclarea, fie ei snsisi, fie prin organizatii colective. O astfel de organizatie colectiva este, sn Romania, Eco Tic.
Negoita, care este si presedintele Eco Tic spune ca organizatia colectiva reprezinta o interfata sntre stat si producatori. Pe baza cotizatiilor membrilor, aceasta va elabora planuri de afaceri, campanii de informare, raportari la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.