Lovitura de teatru. Toate deciziile luate in Delta Dunarii de un an si jumatate incoace sunt ilegale si inaplicabile. Organismul care ia decizii conform legii in regiune - Consiliul Stiintific al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Lovitura de teatru. Toate deciziile luate in Delta Dunarii de un an si jumatate incoace sunt ilegale si inaplicabile. Organismul care ia decizii conform legii in regiune - Consiliul Stiintific al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii - e ilegal constituit si nefunctional. Desi problema este extrem de grava, guvernantii nu fac nimic pentru rezolvarea ei.

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD), sit natural inscris in patrimoniul universal de UNESCO si de alte organizatii mondiale de prestigiu, a fost infiintata in 1990. Zona unica in lume si extrem de valoroasa, Delta a capatat o lege speciala care sa o protejeze (82/1993), act normativ organic elaborat la vremea respectiva impreuna cu experti straini, specialisti in ecologie si biodiversitate. Legea prevedea delimitarea teritoriului Rezervatiei, in care este inclusa Delta propriu-zisa (suprafata dintre bratele Chilia si Sf. Gheorghe ale Dunarii) si alte zone de o inestimabila valoare naturala din judetele Tulcea si Constanta. Actul normativ stipula infiintarea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), organism care sa raspunda, mai presus de Consiliul Judetean, Prefectura si primariile locale, de soarta Rezervatiei. In fruntea ARBDD se afla un guvernator, dar conducerea institutiei este realizata de Consiliul Stiintific, for din care fac parte in majoritate covarsitoare membri ai Academiei Romane, ingineri si oameni de stiinta. Acestia se reunesc de cateva ori pe an pentru a hotari destinele Deltei. Schimbarea Consiliului Stiintific se face prin hotarare de guvern, iar conducere CS este asigurata de guvernatorul ARBDD.

VECHIUL CONSILIU. La
1 aprilie 2005, guvernatorul de atunci, Virgil Munteanu, care obtinuse diplome internationale pentru Delta a fost inlocuit din motive strict politice cu liberalul Paul Cononov, fost administrator la o firma de gunoaie din Tulcea pe care o lasase aproape de faliment si cu datorii la stat. Cononov a si fost poreclit ""guvernatorul-gunoier"". Fericiti ca au realizat manevra, dar deloc versati, liberalo-democratii (care ulterior s-au dovedit a fi extrem de plini de interese in Delta si foarte hrapareti) au uitat sa modifice si componenta Consiliului Stiintific. Din cauza acestei ""scapari"", toate deciziile care s-au luat de un an si jumatate incoace in Rezervatie sunt nule de drept. Hotararile nu au fost discutate asa cum prevedea Legea 82/1993 in Consiliul Stiintific, deci pot fi oricand incalcate. Este exact ce avea nevoie Delta, facuta praf de deciziile haotice si justificate doar de interese economice, care s-au luat.

EXPLICATII. Reactia autoritatilor in fata acestei probleme? La fel de nepasatoare ca si intreaga prestatie a guvernantilor, plina de minciuni si explicatii stupide. Paul Cononov declara senin ca actuala putere va elabora o noua lege a Rezervatiei (desi actul normativ este organic si poate fi modificat daca exista cvorum, ceea ce pana acum nu s-a intamplat in prea multe randuri) si atunci problema se va rezolva. Spune cineva ca o lege nu se aplica retroactiv si ca actualele hotarari vor ramane tot ilegale? Cononov afirma ca, dupa modelul rezervatiilor din Uniunea Europeana, se va infiinta si un consiliu consultativ de administrare. Nimic mai neadevarat, in UE neexistand asa ceva. Inca o dovada ca principiul romanesc ""daca vrei sa faci o manarie, bag-o pa€™aia ca asa ne cere UE"" nu si-a spus ultimul cuvant.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.