Surprizele inca mai sint posibile in alegerea candidatului socialist la presedintia Frantei, contracandidatii lui Ségolène Royal mizind pe sansa unui al doilea tur.

Membrii Partidului Socialist Francez vor alege azi candidatul pentru alegerile prezidentiale din aprilie 2007, in ceea ce favorita Ségolène Royal (foto) a numit „primul tur al alegerilor prezidentiale impotriva dreptei".

Gafele de 5%

Cotata cu 57% din intentiile de vot ale socialistilor inainte de debutul dezbaterilor televizate, avantajul lui Ségolène Royal s-a redus cu mai bine de 5% dupa confruntarea cu ceilalti doi contracandidati. „Nimeni nu cunoaste raportul de forte in rindul militantilor: sondajele au luat in considerare mai mult pe simpatizantii socialisti", a remarcat Dominique Strauss-Kahn, cotat cu sansa a doua in lupta pentru investitura, cu doar 24% din intentiile de vot. Criticii sustin ca ascendentul lui Royal fata de mai experimentatii sai competitori se datoreaza imaginii sale si aplecarii electoratului catre ineditul unei candidaturi feminine. Pozitiile sale conservatoare in privinta delincventei juvenile, remarcele exagerate la adresa „lenei profesorilor" si initiativa infiintarii unor „jurii populare" pentru politicieni au creat indoieli in rindul socialistilor cu privire la capacitatea sa de a urma linia traditionala a partidului.

Strategia outsider-ilor

„Joi seara nu exista decit trei variante posibile: Fabius, Strauss sau… buletin gol", citeaza „Le Parisien" opinia apropiatilor fostului premier socialist Lionel Jospin. Dominique Strauss-Kahn, fost ministru al Finantelor in guvernul Jospin, s-a prezentat drept un fidel al social-democratiei, iar Laurent Fabius, cunoscut pentru campania sa impotriva Constitutiei europene, a adoptat o linie puternic socialista, militind impotriva hipercapitalismului, pentru a se diferentia de contracandidatii sai. Fara a avea vreo sansa la primul tur al alegerilor, cei doi nu s-au contrat pe parcursul campaniei, urmarind intrarea in cel de al doilea tur, acolo unde nucleul dur al partidului le-ar putea da cistig de cauza.