Ex-liderul PSD a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu este vinovat pentru nici o acuzatie adusa de catre procurorii anticoruptie. Ex-liderul PSD, trimis in judecata pentru luare de mita, a mai precizat ca este victima unui dosa
Ex-liderul PSD a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu este vinovat pentru nici o acuzatie adusa de catre procurorii anticoruptie. Ex-liderul PSD, trimis in judecata pentru luare de mita, a mai precizat ca este victima unui dosar politic si ca tot ceea ce s-a intamplat este o operatiune murdara.
"Nu sunt vinovat pentru nici una dintre acuzatiile aduse si totul este o operatiune politica murdara. DNA, Departamentul anti-Nastase Adrian inventeaza povesti", a declarat ieri, fostul prim-ministru trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie pentru luare de mita. Ex-premierul a sustinut ca este victima a unui dosar politic, fara a comenta insa acuzatiile aduse la adresa sa. "Informatiile ajung mai intai in presa, iar prezumtia de nevinovatie a fost demult inlocuita cu cea de vinovatie", a spus fostul presedinte PSD. El a atacat dur DNA, mentionand ca procurorii au urmarit in cazul sau "alimentarea unei permanente campanii de presa si inducerea convingerii in randul oamenilor ca Nastase este corupt si vinovat". Adrian Nastase a mai afirmat ca toate cele 19 dosare in care este anchetat se bazeaza pe probe false si pe incalcarea drepturilor sale si a prezentat o anexa continand toate acuzele care i-au fost aduse.
Avertisment pentru Tariceanu
In opinia fostului lider al PSD, incalcarea drepturilor fundamentale in cazul sau ar putea fi un precedent. "Il atentionez de pe acum pe domnul Tariceanu ca situatia sa va fi mult mai complicata dupa ce nu va mai fi prim-ministru", a spus Nastase. El a mai precizat ca rechizitoriul intocmit de DNA in cazul Zambaccian este de doua ori mai mare decat cel din cazul Petromidia. Adrian Nastase a acuzat si faptul ca probatoriul este constituit, in proportie de 90% dintr-o "reproducere selectiva a declaratiilor luate de la soferi, motostivuitori si diverse persoane". "Este o forma de manipulare, rechizitoriul nu vizeaza de fapt instanta, ci el este facut pentru public", a spus fostul prim-ministru.
"Mizeria" lui Paun
Adrian Nastase s-a aratat revoltat si fata de gestul lui Ioan Paun, fostul consul al Romaniei la Hong Kong, spunand ca este "o mizerie" faptul ca si-a schimbat declaratia initiala data procurorilor. Potrivit fostului premier, Paun si-ar fi modificat depozitia si pentru ca a negociat schimbarea statutului din invinuit in martor si din prietenie cu avocatul Octavian Cretu. "Cretu risca sa piarda un prieten foarte bun pe piata chineza", a insinuat fostul premier. Nastase a negat ca i-ar fi dat bani lui Paun sau ca ar fi primit obiectele din China in valoare de 600.000 de dolari. "Dovezile procurorilor sunt doar liste scrise de mana, sau altfel, de baiatul asta, Paun", a comentat Adrian Nastase. Acesta a sustinut ca in containerele din China ar fi venit doar materialele de constructii ce apar in acte, nu "povesti pe care le lanseaza DNA, ca ideea piticilor de gradina, pamatufe si tot felul de alte lucruri". "Nu stiu de unde a avut bani Paun", a spus el, referindu-se la cei 118.000 de dolari ramasi necheltuiti si predati de fostul consul al Romaniei la Hong Kong. Mai mult, Nastase a acuzat DNA ca a depus acesti bani pe numele lui la o banca pentru ca apoi sa puna sechestru pe cont. "Domnul Paun a facut o prima declaratie de un anumit tip si apoi si-a schimbat declaratia. Sunt revoltat, nu inteleg de ce a adus aceste acuzatii, de ce a facut aceasta mizerie. Este incredibil si inadmisibil ce a facut", a afirmat el.
In spatele manipularii politice
Fostul presedinte al PSD nu se gandeste la masura autosuspendarii din partid si nici a demisiei. In schimb, el este convins ca apropiatii si colegii il vor apara, mai ales ca, in alegeri, a fost "locomotiva" datorita careia foarte multi pesedisti au intrat in Parlament. Nastase considera ca este supus unei "manipulari politice", in spatele careia stau, pe de o parte, cei care se tem ca ar putea reprezenta o alternativa la congresul PSD din 10 decembrie, iar, pe de alta parte, cei care considera ca ar putea sa se gandeasca "prea serios la ideea de a sprijini un alt partid care ar putea fi neprietenos cu unul sau cu o serie dintre liderii actuali ai Romaniei". (Roxana ANDRONIC)
Acuzatiile de "coruptie politica"
Procurorii DNA l-au gasit pe Adrian Nastase vinovat si de comiterea infractiunii prevazute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, privind combaterea si sanctionarea faptelor de corptie, deoarece, in calitate de presedinte al Partidului Social Democrat a obtinut de la invinuita Irina Paula Jianu (functionar guvernamental), cu complicitatea acesteia, dar si direct de la invinuitul Cristian Mihail Vasile (administrator al SC Eurografica SRL) suma de 28.323.451.309 ROL.
Infractiunea imputata fostului premier ar consta in faptul ca acesta, folosind influenta si autoritatea sa ce derivau din functia de presedinte al PSD a primit, (tot ca foloase necuvenite) insemne materiale de propaganda electorala, constand in sepci, tricouri, calendare, brichete, caiete, pixuri, pungi etc, inscriptionate cu sloganul "Adrian Nastase Presedinte". Materialele de propaganda electorala au fost folosite pentru scrutinul din noiembrie 2004, cand Nastase a pierdut prezidentialele in fata contracandidatului sau Traian Basescu. Distribuirea materialelor a fost asigurata de Cristian Mihai Vasile si alte persoane, care au folosit o serie de firme de transporturi pentru a livra zeci de tone de astfel de marfa catre diverse locatii din orasele Cluj, Oradea, Zalau, Satu Mare, Baia Mare si multe altele.
Procurorii sustin ca "Pentru a disimula foloasele necuvenite date lui Adrian Nastase si pentru a justifica iesirea acestora din gestiunea societatii Eurografica SRL, invinuitul Mihail Cristian Vasile a dispus intocmirea unui numar de 25 procese verbale prin care angajatii societatii atestau ca ar fi primit parte din materiale, precum si 55 de avize de insotire a marfii catre distribuitori ai SC Eurografica SRL din Iasi, Constanta etc. prin care se atesta faptul ca acestia ar fi primit de asemenea o parte din materialele publicitare aferente deciziei emise de invinuitul Mihail Cristian Vasile (...) In mod concret, prin toate aceste documente, invinuitul a dorit sa se asigure ca foloasele necuvenite primite de la el de catre Adrian Nastase nu vor putea fi descoperite". In timpul cercetarilor DNA, o parte dintre angajatii Eurografica SRL si-au retras declaratiile anterioare, aratand ca au fost instigati de Mihail Cristian Vasile sa marturiseasca stramb. (R.S.)
Apararea Danei Nastase
In timpul anchetei, Dana Nastase a sustinut ca a fost pusa sub invinuire intrucat este sotia fostului premier.
"Nu ma recunosc vinovata de savarsirea nici unei infractiuni (...) Realizez ca sunt urmarita penal pentru ca sunt sotia fostului premier si presedinte al partidului din guvernarea anterioara", a spus Dana Nastase.
Adrian Nastase a dat doua declaratii olografe la DNA in care a aratat ca este "victima unei opratiuni politice pornita inca din anul 2004 si continuata in ultimele luni" prin care se incearca discreditarea sa ca lider politic. Din acest motiv, el a refuzat sa dea explicatii in scris legate de acuzatiile de natura penala. Procurorii considera ca Adrian Nastase a incercat sa impiedice aflarea adevarului "folosindu-se de autoritatea si influenta ce decurgeau din fostele functii de presedinte al Camerei Deputatilor si presedinte executiv al PSD".
Cat priveste pozitia procesuala a invinuitilor Irina Paula Jianu si Mihail Cristian Vasile, procurorii considera ca in apararile lor acestia au avut "o atitudine nesincera". (R.S.)
Avocatii, cercetati pentru tainuire
O turnura ciudata in dosarul sotilor Nastase o reprezinta antrenarea in ancheta penala a avocatilor Aurel Ciobanu si Marieta Anastasescu, pentru pretinse fapte de tainuire si favorizare a infractorului in legatura directa cu infractiuni de coruptie. |n dosar s-a disjuns materialul de urmarire penala, form=ndu-se o noua cauza, in care cei doi avocati vor fi cercetati ca urmare a unor inregistrari ambientale, dar si a declaratiei invinuitului Ioan Paun. Fostul consul general al Rom=niei la Hong Kong a fost scos de sub urmarirea penala dupa declaratiile date contra familiei lui Nastase si a avocatului Aurel Ciobanu, schimb=ndu-i-se calitatea de invinuit, in cea de martor. (R.S.)
DNA a interceptat discutiile client-aparator
Un serios semn de intrebare, privind obiectivitatea anchetei DNA il reprezinta folosirea ca element de accentuare a vinovatiei a unor inregistrari ambientale (microfoane plasate in incaperi) privind discutiile dintre Adrian Nastase si avocatul sau Aurel Ciobanu. Astfel, la capitolul "pozitia procesuala a invinuitilor", rechizitoriul vorbeste de faptul ca Adrian Nastase ar fi incercat sa-si plaseze avocatul personal si invinuitului Ioan Paun, pentru a mentine "un control permanent" asupra lucrurilor, in sensul de a-l determina pe cel din urma sa nu spuna tot ce stie. |n acest sens sunt invocate "procesele-verbale de redare a convorbirilor ambientale - vol. 29, filele 114 - 132 si 142 - 150"(vezi facsimil). Din insasi referirile la interceptarile ambientale si mai ales din modul in care ele sunt "fructificate" in rechizitoriu, rezulta ca relatia client-aparator a fost calcata in picioare, in conditiile in care, in legea privind organizarea profesiei de avocat se prevede expres "Contactul dintre avocat si clientul sau nu poate fi st=njenit sau controlat, direct sau indirect, de nici un organ al statului". Cu at=t mai mult cu c=t, probabil ca in urma unor asemenea proceduri judiciare, Ioan Paun a reziliat contractul de asistenta juridica incheiat cu avocatul Aurel Ciobanu, iar in cele din urma, fostul consul general al Rom=niei la Hong Kong a fost scos de sub urmarire penala de catre procurorii DNA. (R.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.