Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avut ieri pe ordinea de zi a plenului discutarea unei probleme destul de spinoase nu doar pentru justitia romaneasca, dar mai ales pentru bugetul statului. O solicitare a Asociatiei Procurorilor prin c

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avut ieri pe ordinea de zi a plenului discutarea unei probleme destul de spinoase nu doar pentru justitia romaneasca, dar mai ales pentru bugetul statului.

O solicitare a Asociatiei Procurorilor prin care acestia au cerut sa le fie recuperate veniturile pierdute ca urmare a modificarilor aduse de OUG 27/2006, privind salarizarea si alte drepturi ale magistratilor, a incins discutiile la masa ovala. ""Nu inteleg cum de exista oportunitati pentru achizitionarea de masini de lux pentru prefecti, dar niciodata nu e oportun pentru magistrati"", a sustinut procurorul Gratiana Isac.

""Clasa politica a fost obisnuita sa cerem an de an modificari salariale. Haideti sa cerem bani si pentru altceva, nu doar pentru salarii. Pentru pregarirea profesionala a procurorilor si judecatorilor, pentru calculatoare, pentru masini, pentru plata unor expertize, pentru angajarea unor specialisti!

Totdeauna ne-am luptat sa avem salarii mari"", a spus ieri procurorul general al Parchetului instantei supreme, Laura Codruta Kövesi, in sedinta de plen a CSM. La finalul sedintei, procurorul general a completat pentru Jurnalul National: ""Informatizarea nu trebuie limitata la dotarea cu calculatoare. Ne trebuie bani si pentru cursuri de pregatire a celor care utilizeaza aceste calculatoare"". Kövesi a constatat ca problemele de logistica pe care le are justitia la ora actuala exista si ""pentru ca proiectele de buget nu se fac de catre specialisti"". Chestiune cu care a fost de acord si un alt membru al Consiliului, magistratul Dan Lupascu. Acesta a pus in dezbatere si o alta chestiune care afecteaza bugetul: problema litigiilor salariale dintre magistrati si stat: ""CSM trebuie sa aiba in vedere toate elementele. Bugetul de stat a devenit un fel de banca pentru magistratii care au castigat procesele cu statul, pentru ca fiecare zi de intarziere costa"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.