Meciul Tariceanu-Stolojan are inca un final incert. In timp ce semnatarii apelului la unitate, in frunte cu Gheorghe Flutur, se repliaza, pregatindu-si o noua iesire, radicalii din PNL incearca sa se asigure ca Tariceanu nu va ceda in fata unui alt a

Meciul Tariceanu-Stolojan are inca un final incert. In timp ce semnatarii apelului la unitate, in frunte cu Gheorghe Flutur, se repliaza, pregatindu-si o noua iesire, radicalii din PNL incearca sa se asigure ca Tariceanu nu va ceda in fata unui alt asalt al platformistilor.

Finalul saptamanii ar putea sa aduca o noua actiune a semnatarilor apelului la unitate, in frunte cu ministrul Gheorghe Flutur. De aceasta data, iesirea lor publica ar putea fi insotita de un mesaj mai radical, mergand pana la semnarea Platformei initiate de Theodor Stolojan si Valeriu
Stoica. O alta varianta ar fi lansarea unei scrisori catre Calin Popescu Tariceanu in care sa i se ceara retragerea din functia de presedinte PNL, cu promisiunea pastrarii postului de premier. Ieri, strategia era inca incerta, neexistand siguranta ca o parte a eventualilor semnatari nu va da inapoi.

VIZITA RADICALILOR. Intre timp, radicalii din PNL incearca sa se asigure ca premierul Calin Popescu Tariceanu nu va face un pas in spate in fata unui nou asalt al platformistilor. De altfel, duminica seara, dupa ce purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, facuse ""gafa"" de a anunta la Iasi ca o echipa de negociere cu gruparea Stolojan va fi formata in dimineata zilei de luni, radicalii din partid s-au si dus la Tariceanu pentru a-l convinge sa nu accepte discutiile cu fostul presedinte liberal. Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, si secretarul general al partidului, Dan Motreanu, l-au vizitat pe Tariceanu si au pus la punct strategia de eliminare a oricarei posibilitati de negociere cu Stolojan.

Concluzia discutiei a fost aceea ca liderii oficiali ai PNL nu trebuie sa cedeze nici un centimetru de ""teritoriu"" in fata gruparii Stoica-Stolojan, cu argumentul ca asta ar fi dorinta filialelor. Drept urmare, dupa ce conducerea PNL a anuntat ca eventualii platformisti se vor plasa in afara partidului, Antonescu a reusit sa smulga de la grupul deputatilor liberali, din randul carora au fost recrutati cei mai multi adepti ai lui Stolojan, un vot de sustinere pentru Tariceanu. Ludovic Orban a reusit sa repete figura cu liderii filialelor din Muntenia si Dobrogea, intalnirea de marti de la Casa Dante organizandu-se la initiativa sa.

REEDITARE. Astazi, Tariceanu mai asteapta un vot de incredere si de la reprezentantii filialelor din Transilvania, cu care se va intalni la Oradea. De altfel, radicalii se bazeaza pe faptul ca audienta lui Theodor Stolojan si a lui Valeriu Stoica este destul de mica in Ardeal. Presedintii acestor filiale au plusat la finalul saptamanii trecute si pentru un congres extraordinar, care ar fi avut ca miza reconfirmarea lui Calin Popescu Tariceanu in functia de presedinte al partidului.
In decursul zilelor trecute, liderii liberali au si luat la analizat toate scenariile dupa care ar putea evolua razboiul din partid. Temerea lor este aceea ca o parte a parlamentarilor PNL ar putea fi atrasa spre PD, via Platforma Liberala, determinand inversarea raportului de forte intre partidele Aliantei in Parlament si cresterea pretentiilor democratilor la postul de prim-ministru.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.