Eurodeputatii au solicitat marti seara presedintelui Comisiei Europene extinderea atributiilor ce vor fi acordate comisarului roman. Europarlamentarii socialisti Martin Schulz si Jan Marinus Wiersma au sustinut ca este nevoie ca portofoliului lui
Eurodeputatii au solicitat marti seara presedintelui Comisiei Europene extinderea atributiilor ce vor fi acordate comisarului roman. Europarlamentarii socialisti Martin Schulz si Jan Marinus Wiersma au sustinut ca este nevoie ca portofoliului lui Leonard Orban sa fie largit cu atributii in domeniul protectiei minoritatilor.
Eurodeputatii i-au cerut presedintelui Barroso o serie de clarificari legate de mandatul ce-i va reveni lui Leonard Orban. In opinia lui Martin Schulz, liderul socialistilor europeni, un rol extins pentru comisarul propus de Romania ar putea include, de exemplu, protectia minoritatii rome. In conditiile in care xenofobia si rasismul sunt in crestere la ora actuala in Europa, minoritatile au nevoie de protectie, de aceea este nevoie de un comisar care sa se ocupe de minoritati, a explicat Schultz, dand asigurari, pe de alta parte, ca cei doi candidati propusi de Romania si Bulgaria se vor bucura din partea socialistilor europeni de o evaluare "riguroasa, dar corecta" in audierile din Parlamentul European.
Pentru candidatul roman la postul de comisar european, Leonard Orban se are in vedere un portofoliu care sa se ocupe de multilingvism. Barroso a explicat ca portofoliul multilingvismului se refera oricum si la promovarea relatiilor interculturale si interreligioase, unul din principiile de baza ale constructiei europene. Pe de alta parte, Leonard Orban va colabora in activitatea sa cu detinatorul actual al portofoliului sau, Jan Figel, si cu Biroul Consilierilor pentru Politica Europeana (BEPA), un directorat general din cadrul executivului comunitar, aflat direct in subordinea presedintelui Barroso.
Surprindere la Comisia Europeana
Conducerea Comisiei Europene a fost surprinsa de solicitarea Grupului Socialist din Parlamentul European privind includerea domeniului "minoritatilor" in portofoliul comisarului roman Leonard Orban, au declarat surse oficiale din cadrul Executivului UE, citate de publicatia online EUObserver. "Nu avem un set particular de politici care sa se concentreze exclusiv pe minoritati si nu exista structuri administrative concrete care sa abordeze aceasta problematica", a afirmat o sursa de la Bruxelles. "Cu un portofoliu axat pe minoritati, va fi foarte dificil de spus ce va face noul comisar si ce directorate generale va avea in subordine. Problemele privind drepturile minoritatilor sunt distribuite la sectii diferite, nu exista toate la acelasi departament", a explicat oficialul european.
"Daca Barroso ar fi dorit sa arate ca numarul portofoliilor ar trebui redus, asa cum stipuleaza proiectul constitutional, el chiar a demonstrat acest lucru prin acordarea domeniului Multilingvism Romaniei", este de parere Pawel Swieboda, presedintele institutului de analiza Demos Europa, cu sediul la Varsovia. Plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, a adoptat ieruri, cu majoritate de voturi, o noua strategie europeana pentru multilingvism, respingand acele amendamente care tindeau sa dea limbilor regionale o importanta mai mare pe plan european decat in plan national.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.